Îmi amintesc și acum de unul dintre apartamentele în care am stat cu chirie în București. Era o locuință mare, încăpătoare, iar camera în care petreceam cea mai mare pare a timpului era suficient de spațioasă încât să mă simt confortabil și să nu mă lovesc de lucrurile din jur. Vara era răcoare și nu aveam nevoie de aer condiționat, iar iarna era o temperatură plăcută și nu duceam prea mult grija frigului.
Și, totuși, era ceva în neregulă acolo. De fiecare dată când petreceam mai mult timp acasă, simțeam o apăsare nedefinită și inexplicabilă. Mă simțeam ca și cum mi-aș fi dorit să fiu oriunde în altă parte. În plus, pentru că lucram pe cont propriu, îmi amenajasem și un mic birou. Nu mă puteam concentra însă prea bine, iar randamentul meu era unul destul de slab. Ajunsesem să îl percep ca pe un mediu lipsit de orice fel de magie și, din păcate, nu am reușit niciodată să aduc farmecul în acel loc.
M-am întrebat însă de ce, de fiecare dată când petreceam mai mult timp în alte locuri decât în acel apartament, starea mea de spirit era mult schimbată în bine. Iar dacă lucram din alte părți, mă puteam concentra și eram mult mai eficient. În ciuda eșecului meu de acolo, mi-a folosit drept lecție de viață. Așa că, voi povesti în continuare despre concluziile la care am ajuns și despre schimbările pe care le-am făcut în locuințele în care am stat ulterior.
Cum ne influențează obiectele din jur starea de spirit
Eu am o atracție pentru hărți. Asta și pentru că sunt pasionat de călătorii, iar fiecare călătorie o văd ca fiind mai mult decât o vacanță și, mai degrabă, ca pe un proiect în sine. De multe ori, când sunt stresat din diverse motive, tot ce am de făcut ca să mă relaxez este să mă uit pe o hartă și să mă gândesc la diverse trasee de călătorie. Iar starea mea de spirit se schimbă pentru că îmi amintesc de toate acele emoții plăcute pe care le am atunci când călătoresc.
Pentru că am făcut acest lucru de mai multe ori, s-a transformat într-un fel de automatism. Și, acum, simpla vedere a unei hărți sau a unui glob pământesc în miniatură pe care îl pot privi atunci când lucrez are un efect pozitiv asupra stării mele de spirit. E ca un fel de ancoră pentru emoții pozitive. Din acest motiv, chiar am și achiziționat un Gentelmen’s Hardware Glob iluminat.

Îmi amintesc de casa de la țară în care au trăit bunicii mei. În niciun caz nu era una luxoasă. Dimpotrivă, era destul de sărăcăcioasă, iar încălzirea se făcea la o sobă cu lemne. Totuși, eu m-am simțit mereu bine și, de fiecare dată când mai ajung pe acolo, nu simt nevoia vreunui lux suplimentar. Obiectele de decor sunt unele mai degrabă tradiționale, dar fiecare dintre ele poartă amprenta unei amintiri de care sunt legat în mod profund.
La fel, un obiect pe care l-am primit de la o prietenă cu care am fost într-o relație sau de la o persoană dragă poate să nu însemne nimic deosebit pentru altcineva. Și poate părea doar un obiect oarecare cu o valoare incertă. Dar, pentru mine, simpla vedere a lui mă va face să îmi amintesc de contextul, starea și trăirile pe care le aveam atunci când l-am primit. Atât în mod pozitiv, cât și în mod negativ.
Pe lângă aceste lucruri personale, specifice fiecăruia dintre noi, mi-am dat seama că mai sunt o mulțime de alte elemente dintr-o locuință care au un impact important asupra psihicului uman. De la lucrurile care ne influențează cele cinci simțuri și până la aranjarea obiectelor de mobilier în spațiu, a proporțiilor dintre ele și a mediului natural în care se află casa în care locuim, toate acestea ne pot da o stare de calm sau de agitație. Ne schimbă starea de spirit și ne pot oferi fie un sentiment de „acasă”, fie unul în care ne simțim străini în propria noastră locuință.
Ce poți face pentru a schimba ambianța unei locuințe și a te simți „ca acasă“
Sentimentul de „acasă” este acel sentiment de a te simți la locul potrivit, într-o locuință adaptată personalității și nevoilor tale. Pentru fiecare dintre noi, acest sentiment poate să însemne altceva. Unii oameni au nevoie de mult spațiu și un număr mare de obiecte personale, iar alții pot să trăiască minimalist. Unii oameni se simt ca acasă doar atunci când sunt înconjurați de persoane care îi iubesc și îi apreciază, iar alți oameni se simt mai bine singuri.
Fiecare e unic și se relaxează în moduri diferite, însă sunt o serie de elemente și acțiuni care, după părerea mea, sunt general valabile:
1. Fă ordine și renunță la obiectele de care nu mai ai nevoie și care nu înseamnă nimic pentru tine
În general, primul pas pentru a schimba ambianța unei camere este acela de a elimina lucrurile vechi care nu ne mai ajută cu nimic și, dacă e cazul, a le înlocui cu ceva nou. Multe obiecte se învechesc sau se deteriorează și le păstrăm din inerție. De multe ori, acestea aglomerează camera inutil și ne dau un sentiment de lipsă de spațiu.
Ce am făcut eu:
Am constatat că am o stare de irascibilitate atunci când în jurul meu sunt o mulțime de lucruri de care nu am nevoie și nu mai am loc de ele. În ultimii ani am adoptat un stil de viață mai minimalist și am păstrat doar acele obiecte care îmi sunt cu adevărat utile sau care au o semnificație importantă pentru mine. În același timp, am urmărit să reorganizez și să regrupez totul într-un mod cât mai eficient.
2. Încearcă să aduci cât mai multe elemente din natură în spațiul în care locuiești
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au trăit în comuniune cu natura și ne-am dezvoltat în acest sens. Evident că acest lucru s-a cam schimbat în ultimul timp, însă nevoia noastră de a fi în contact cu natura a rămas.
Ce am făcut eu:
Mi-am dat seama că starea mea de spirit se schimbă dramatic în momentul în care am parte de mai multă natură în viața mea. Nu pot să merg tot timpul în mijlocul naturii, însă, inspirat de sloganul orașului Singapore cu „It’s not a garden in a city, it’s a city in a garden”, am urmărit să aduc cât mai multe elemente naturale în apartamentul în care locuiesc. Adică plante și flori.
3. Asigură-te că ai parte de multă lumină în casa în care locuiești
Lumina schimbă mult starea de spirit. Așa cum, pentru multă lume, ploaia și vremea mohorâtă de afară provoacă o stare de somnolență și depresie, la fel și o locuință întunecată este foarte probabil să ne ofere senzații neplăcute.
Ce am făcut eu:
Una dintre principalele mele probleme în apartamentul despre care am vorbit la început a fost aceea că nu era suficientă lumină naturală. Mai mult, ferestrele se deschideau într-o curte interioară și nu exista nici prea multă verdeață sau alte elemente naturale în zonă. Acest lucru mă făcea să nu mă pot concentra suficient la ce aveam de făcut, iar starea mea de spirit era una nu foarte bună. Există unele soluții și în această situație, cum ar fi folosirea unor oglinzi care să capteze mai multă lumină, însă pentru mine, cea mai bună variantă a fost să schimb apartamentul.
4. Înconjoară-te de obiecte care să fie ancore de emoții pozitive
Despre aceste obiecte am vorbit mai sus. Sunt acele obiecte care ne amintesc de momente plăcute din viața noastră sau care ne oferă o senzație de bucurie de fiecare dată când le privim sau intrăm în contact cu ele.
Ce am făcut eu:
Așa cum am menționat deja, am cumpărat un glob pământesc în miniatură pe care îl pot privi atunci când lucrez. De asemenea, am setat pe calculator ca imagine de fundal o hartă a lumii cu luminile orașelor pe timp de noapte. Nu în ultimul rând, am așezat pe birou niște fotografii cu amintiri pentru care am găsit pe site-ul Answear niște rame foto deosebite: https://answear.ro/k/femei/home-lifestyle/decoratii-si-accesorii/rame-foto

5. Aranjează toate obiectele de mobilier într-un mod cât mai armonios pentru tine
Aici nu mă refer neapărat la principiile Feng Shui pentru că eu consider că fiecare suntem diferiți și ne dorim lucruri diferite. Dar mă refer la a poziționa toate lucrurile și a le aranja astfel încât să se potrivească unele cu altele, într-un mod atât simetric, dar și cromatic. Acest lucru va da o stare de relaxare.
Ce am făcut eu:
Am aranjat toate obiectele de mobilier astfel încât să nu mă lovesc de niciunul dintre ele și am urmărit să le poziționez cât mai plăcut din punct de vedere estetic și cât mai eficient din punct de vedere funcțional. Am urmărit să caut în special lucruri cu mai multe curburi și forme rotunde pentru că acestea dau o stare de armonie mai mare și, în viziunea mea, se potrivesc mai mult cu sentimentul de „a fi acasă”.
6. Nu uita de niciunul dintre cele cinci simțuri și alege obiecte pentru acasă care oferă o senzație de relaxare la nivelul fiecăruia dintre ele
Părerea mea este că, dacă vrem să ne relaxăm complet, ar trebui să facem asta pentru fiecare simț în parte. Prin urmare, ca să ne simțim cu adevărat bine acasă, ar trebui să ne înconjurăm de câte cel puțin un obiect care ne aduce plăcere la nivelul fiecărui simț.
Ce am făcut eu:
Pentru miros, am ales lumânărele și bețișoare parfumate, precum și uleiuri esențiale.

Pentru o relaxare din punct de vedere vizual, am ales o veioză cu lumină plăcută, liniștitoare.
Din punct de vedere tactil, mi-am dorit să găsesc texturi cât mai confortabile și am ales pleduri de pe Answear.
Pentru simțul auditiv, obișnuiesc să mă relaxez cu muzică ambientală. De mic am crescut cu instrumente muzicale în casă și, de aceea, pentru mine, sentimentul de „a fi acasă” presupune existența măcar a unui instrument. Pentru că acum prefer ceva de mici dimensiuni, de data aceasta am ales o Kalimba.

Iar pentru o relaxare a simțului gustativ, nu am neapărat o soluție ambientală. Păstrez însă aproape un sirop de trandafir făcut acasă pentru a fi la îndemână atunci când îmi e sete și am grijă să îl beau dintr-o cană sau un set de pahare din care chiar îmi face plăcere.

Cum te poate ajuta Answear Home & Lifestyle să găsești acele obiecte care îți dau un sentiment de „a fi acasă”
Știam că Answear se ocupă doar cu haine. De aceea, a fost o surpriză și pentru mine să văd că a lansat o categorie nouă, de tip Home & Lifestyle. Ideea este că nu doar hainele au un rol important în felul în care ne simțim în fiecare zi, ci și decorațiunile și obiectele din casa noastră. De la pături pufoase, la lămpi și lumânări parfumate, există câte ceva pentru fiecare.
Firma Answear și-a propus ca în continuare să ofere livrare rapidă (produsele comandate până la ora 16:00 fiind livrate în 48 de ore) și asigură cumpărături fără riscuri. Produsele comandate se pot returna cu ușurință în termen de 30 de zile de la data livrării. În plus, pentru comenzile de minimum 200 lei asigură livrare și retur gratuite, pentru ca oricine să se bucure fără riscuri de noi experiențe.
Cu fiecare comandă plasată, acumulezi puncte de loialitate în programul Answear Club pe care le poți folosi la următoarele comenzi pentru a scădea prețurile produselor chiar și cu 50%. La fel cum casa în care locuim ne aduce un sentiment de bucurie și pace, așa și cumpărăturile ar trebui să fie o plăcere și o bucurie.
Cum se potrivește noul sentiment de „a fi acasă” cu personalitatea mea
De când am înțeles ce am de făcut ca să mă simt bine în locuința mea, am început să îmi controlez mai ușor starea de spirit. Cu niște măsuri simple, dar eficiente, am reușit să readuc acel sentiment de pace și relaxare pe care doar acasă îl poți experimenta. În plus, am reușit să îmi îmbunătățesc productivitatea atunci când lucrez de la distanță.
Cât despre personalitatea mea… una dintre lumânările parfumate pe care le-am găsit pe Answear (și care se numește Candly Lumânare parfumată de soia Sometimes I want a quiet life) o definește întocmai: “Sometimes I want a quiet life, other times I want to go a little bit fucking Gatsby”…

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.