De multe ori, când îmi amintesc de copilărie, îmi vin în minte momentele în care ascultam povești. Le audiam de pe discuri de vinil la pickup și eram fermecat ore în șir de vocile naratorilor care dădeau viață personajelor.

Apoi, am trecut la cărți. La început citeam destul de mult. Cu timpul, însă, din ce în ce mai rar. Am avut perioade în care citeam foarte mult și nu lăsam o carte din mână până când nu ajungeam la ultima pagină. Dar acum… am deja o listă cu vreo 30 de titluri pe care vreau să le citesc. Le-am notat într-un excel și mă mai uit din când în când peste ele. Mai adaug un titlu nou, mai caut o carte… în rest, însă, lista se tot mărește. Motivul este unul simplu: nu mai am timp.

Uneori, am o părere de rău pentru că tot trebuie să prioritizez lucruri și să aleg ceva în defavoarea a altceva. Iar cititul chiar n-aș fi vrut să fie pe lista activităților de care să mă lipsesc.

Eu sunt pasionat de literatură fantastică, iar unul dintre conceptele de care am fost fascinat dintotdeauna este călătoria în timp. Chiar mă gândeam, într-o zi, cum ar fi să existe o metodă, dacă nu de a da timpul înapoi, măcar de a-l opri în loc. Și cât stă el, așa, oprit, tu să poți face toate activitățile pe care ai vrea să le faci, fără să mai renunți la nimic: să citești toate cărțile pe care ți le-ai dorit, să faci sport sau să reiei pasiunile pe care le-ai lăsat deoparte.

Cu acestă idee în minte, am început să caut și eu cărți despre călătorit în timp. M-am gândit că, poate, cineva o fi găsit vreo soluție între timp la această problema. Iar dacă nu, atunci măcar să citesc despre niște personaje fictive care au reușit să facă asta și să mă bucur pentru ele.

Așa am descoperit cartea Până nu se răcește cafeaua de Toshikazu Kawaguchi. M-a atras ca un magnet încă de când i-am văzut coperta:

Voxa audiobook - Până nu se răcește cafeaua de Toshikazu Kawaguchi
Sursa: VOXA

De la început trebuie să spun că eu nu sunt băutor de cafea. În schimb, Japonia este țara mea preferată. M-a intrigat destul de mult titlul, iar grafica de pe copertă mi-a dus instant mintea într-o cafenea tradițională japoneză în care toată lumea își bea cafeaua într-un mod lent, contemplativ.

Pentru că nu aveam prea mult timp să citesc această carte, am decis să o ascult. La fel cum ascultam poveștile în copilărie. Dar de data asta nu de pe viniluri la pickup, ci online, de pe telefon.

Am profitat de cele 15 zile de acces gratuit pe care le oferă aplicația Voxa. E un bonus oferit tuturor noilor abonați pentru a o testa. Iar pentru cine nu a auzit încă de Voxa, aceasta este o aplicație în care găsești cărți în format digital, adică ebook-uri și audiobook-uri. Cărțile în format audio au în spate vocile unor actori precum Mihai Călin, Oana Pellea, Șerban Pavlu, Raluca Moianu sau Stela Popescu.

Nu eram obișnuit să ascult o carte în format audio, dar încă de la început am fost acaparat de povestire:

Pe o alee din Tokyo, într-un subsol răcoros al unei clădiri, se află de mai bine de o sută de ani o micuță cafenea. Aceasta nu are ferestre, dar are, în schimb, trei ceasuri și fiecare indică ore diferite. Clienții sunt mai mereu aceiași, ocupă mereu aceleași locuri și își petrec timpul în același fel.

Cafeaua nu este, însă, singura experiență pe care o are de oferit acest loc. Există un scaun special, iar cei care se așează pe el se pot întoarce în timp, într-un anumit moment.

Totuși, întoarcerea în timp nu se poate face oricum. Există niște reguli importante care trebuie să fie respectate. Cea mai importantă este aceea că trebuie să bei cafeaua până nu se răcește, altfel rămâi blocat în afara timpului.

Pe toată perioada călătoriei în timp nu te poți ridica de pe scaun și, în plus, nu te poți întâlni decât cu oameni care erau în cafenea la acel moment din trecut. De asemenea, poți călători în timp o singură dată, fără să primești o a doua șansă. Iar cea mai dură regulă dintre toate este aceea că, orice ai face în acele câteva minute, prezentul nu poate fi schimbat.

Scaunul este ocupat tot timpul de o femeie în rochie albă care bea cafea și citește o carte. Cei care doresc să ocupe acel loc pot face asta doar o dată pe zi, când femeia în alb se ridică de pe el.

Cartea prezintă patru povești, iar personajele se întreabă, pe bună dreptate, ce rost are să călătorești în timp dacă nu poți schimba oricum nimic. Poveștile mi s-au părut cu adevărat emoționante, dar nu aș vrea să dau spoilere și să dezvălui absolut nimic din ele. Cel mai bine ar fi ca fiecare ascultător sau cititor al cărții să o parcurgă fără să știe prea mult despre ce e vorba în ea.

Chiar dacă e vorba de un subiect fantastic, cartea vorbește de fapt despre relațiile dintre oameni și despre cum ne putem raporta la ele dincolo de timp. Refacerea momentului, recuperarea unui gest, a unui cuvânt ratat în trecut schimbă fundamental modul de înțelegere și de raportare la prezentul neschimbat și, în plus, valorizarea unui om, a unei relații sau poate a întregii vieți. Chiar dacă trecutul nu poate fi schimbat, rămâne însă șansa de a schimba viitorul, pentru că acesta nu a fost încă trăit. 

Eu am fost extrem de impresionat de această carte, iar poveștile relatate mi s-au părut extrem de emoționante. De-asta nici nu vreau să dau mai multe spoilere.

Am început să ascult cartea în timp ce mergeam pe stradă și apoi cu metroul. Apoi am ascultat-o în timp ce eram la sală. Credeam despre mine că nu pot să fac multitasking și, cu atât mai mult, să citesc o carte în timp ce fac alte activități. Mi-am dat seama, însă, că nu e nevoie să o citesc, ci doar să o ascult.

Voxa audiobook - Până nu se răcește cafeaua de Toshikazu Kawaguchi
Sursa: aplicația VOXA

Audiția cărții a durat aproape șase ore. În acest timp am făcut toate activitățile mele obișnuite, fără să renunț la nimic. Eu am ales o carte din categoria Literatură, însă în aplicația Voxa există și cărți de business, și cărți de dezvoltare personală, dar și din multe alte categorii care așteaptă să fie explorate.

Ce am învățat din lectura acestei cărți este că nu putem schimba trecutul, dar putem, totuși, să schimbăm viitorul. Până acum, eu, personal, nu am găsit nicio cafenea care să mă ajute să mă întorc în timp. La fel, nu pot să fac nimic ca să opresc timpul în loc, așa cum am spus la începutul articolului. Dar pot în schimb să apelez la soluții inteligente care să mă ajute să câștig timp. Iar una dintre acestea este aplicația Voxa.

Tu ce ai face cu timpul pe care îl primești înapoi după ce asculți un audiobook?

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2022.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments