Imaginează-ți că e o noapte friguroasă de iarnă. Afară ninge, iar tu ești într-o casă, undeva, la țară și stai cu bunicii tăi la gura unei sobe tradiționale. Tu încă ești copil și îți faci de lucru cu diverse jocuri, iar ei tocmai au terminat de făcut o provizie impresionantă de lemne care să întrețină focul pe durata nopții.

La prima vedere, pare o imagine idilică. Însă, pe măsură ce orele înaintează în noapte, aerul parcă devine din ce în ce mai apăsător și nu te mai simți deloc în largul tău. Nu îți dai seama pe moment care e problema, așa că te pui liniștit la culcare.

Te trezești, însă, din senin, în întunericul nopții și simți că nu mai poți să dormi. S-a făcut o căldură teribilă și nu mai știi ce să faci. Termometrul arată peste 30 de grade și soba este în continuare foarte încinsă. Nu-ți rămâne decât să ieși afară și să tragi aer rece în piept, iar apoi să te întorci și să deschizi geamul din camera în care stai. Până la urmă, tot ce poți face este să te culci la loc și să dormi cu el deschis.

Aceasta este una dintre amintirile mele de când mergeam în vacanțe la bunicii de la țară. Țin minte că întotdeauna mă bucuram să merg acolo și îmi plăcea foarte mult. Toate erau frumoase, însă, până când în serile de iarnă, după ce se făcuse deja cald în casă, auzeam, la un moment dat, următoarele cuvinte:

– Trebuie să avem grijă să fie căldură la copil! spunea bunicu-meu în timp ce mai băga un lemn în sobă. 

Și, așa, noaptea se făcea excesiv de cald, iar eu ajungeam să ies afară transpirat, să trag aer rece în piept, iar apoi să mă întorc și să dorm cu geamul deschis.

Pe vremea aceea nu dădeam mare atenție, mai ales că nu stăteam permanent acolo. Dar, mai târziu, când m-am mai gândit la asta, am ajuns la următoarea concluzie:

Ideile despre somn cu care am crescut s-ar putea să nu fie cele mai productive

lână merinos Confort Merino

Probabil că grija excesivă și teama de a nu răci ne fac uneori să cădem în cealaltă extremă. Aceea ca, atunci când dormim, să facem cât mai multă căldură în cameră. Și, dacă mai avem și responsabilitatea unui copil, așa cum aveau bunicii mei, chiar să exagerăm.

Totuși, întotdeauna m-am mirat cum de lor nu le era atât de cald. Eu muream de căldură, iar ei nu aveau nicio problemă. În plus, mai scoteau și câte o plapumă din lână ca să fie folosită în caz de nevoie.

Dar, m-am gândit că, cel mai probabil, așa se obișnuiseră și ei de mici. Și, când te obișnuiești într-un fel, poate că nu îți mai pui întrebări dacă ce faci e bine sau nu.

În același timp, când ieșeam afară, pentru că era foarte frig, obișnuiam să port niște pulovere groase de lână. Țin minte că le detestam pentru că aveam mereu mâncărimi din cauza lor și îmi iritau pielea. Am rămas cu sechele din cauza obiectelor din lână și, până relativ recent, pot spune că nu înțelegeam utilitatea acestui material.

Impresia mea era aceea că lâna era un material destul de scump, care provoca mâncărimi și alergii, greu de întreținut și care se folosea doar iarna, pentru că vara n-avea nicio utilitate. În plus, nici iarna nu îi mai vedeam rostul de când am învățat să mă îmbrac cu mai multe straturi de haine.

Recent, după ce m-am informat mai bine, am ajuns, însă, la următoarea concluzie:

Nici ideile despre lână cu care am crescut s-ar putea să nu fie cele mai productive

lână merinos Confort Merino

Convingerile mele de mai sus s-au schimbat în momentul în care am început să mă interesez despre ce aș putea face ca să am un somn mai bun noaptea.

M-am mutat într-un apartament nou și am căutat niște pilote cu care să mă învelesc. Cum nu obișnuiesc să umblu prin oraș după lucruri de care am nevoie, am căutat online și am descoperit că acum există produse din lână care sunt complet diferite de tot ce știam eu. Practic, toate convingerile mele care își au baza în copilărie nu mai stau în picioare.

Eram convins că lâna provoacă alergii. Acum am descoperit că, dimpotrivă, lâna ar trebui să fie nelipsită din dormitorul celor care au alergii depistate și mai puțin depistate. În plus, lâna absoarbe gazele nocive din cameră.

Chiar dacă unele tipuri de lână pot irita pielea delicată, o lână extrafină cum este cea de la Confort Merino asigură un mare confort în contact cu pielea. Nu credeam că acest material are vreo utilitate și vara, însă, adevărul e că, pe lângă faptul că menţine căldura în timpul iernii, ea menţine și răcoarea în timpul verii.

pilotă de lână Confort Merino

Scriu aceste lucruri pentru că am avut o perioadă în care nu puteam dormi foarte bine. Am început să analizez cauzele care au dus la acest lucru și să caut toate soluțiile posibile pentru a îmi îmbunătăți somnul.

Ce putem face pentru a avea un somn de calitate

De multe ori, ne dăm seama că nu dormim suficient de-abia atunci când vedem consecințele acestui lucru: nu mai suntem productivi, nu ne putem concentra, ne simțim tot mai stresați, prost dispuși, avem probleme cu memoria, sistemul imunitar a început să ne lase și poate chiar ne confruntăm cu anumite boli. Există însă moduri prin care să prevenim aspectele neplăcute cauzate de un deficit de somn. Dintre lucrurile care m-au ajutat pe mine ar fi următoarele:

 • Am urmărit să mă expun la cât mai puține surse de lumină artificială înainte de culcare.
 • În mod similar, am urmărit să mă expun dimineața imediat după trezire la cât mai multă lumină.
 • Am încercat să îmi formez un obicei din a mă culca mai devreme seara (ceea ce e în continuare foarte greu). 
 • Am urmărit să fac mai multă mișcare în timpul zilei, adică exerciții fizice, mers pe jos și tehnici de respirație.
 • Am încercat să păstrez un mediu potrivit somnului și să mă asigur că dorm într-o cameră întunecată și în care temperatura este una mai scăzută.
 • Am cumpărat produse de calitate cu care să mă învelesc și care să îmi asigure o temperatură optimă pentru somn, cum sunt cele din lână, despre care am vorbit mai sus. Am achiziționat atât o pilotă de lână, cât și o pernă de lână, mai ales că la Confort Merino am găsit o mulțime de opțiuni.

produse de lână Confort Merino

De ce e util să păstrăm o temperatură mai scăzută atunci când dormim

Eu obișnuiesc să merg vara și, uneori, toamna cu cortul. Noaptea, practic, temperaturile sunt mai scăzute afară, dar pentru mine nu a fost niciodată un inconvenient. Mai mult, mi-am dat seama că, de multe ori, am parte de un somn mai bun în cort decât acasă. Iar dimineața mă trezesc plin de energie și mai devreme ca de obicei.

Inițial, am pus acest lucru pe seama faptului că, dacă dorm în mijlocul naturii, aerul este mai curat. Am ajuns apoi la concluzia că temperatura la care îmi păstrez corpul pe timpul nopții (asigurată de mediul ambiant și de materialele cu care mă învelesc) are o mare importanță. Și eu, cumva, reușeam să o mențin în jurul acestei valori.

Atât expunerea la o temperatură prea ridicată, cât și la una prea coborâtă ne fac să ne trezim noaptea și să avem un somn agitat. Temperatura corpului variază atât în timpul zilei, cât și în timp ce dormim și este influențată de ritmul circadian (adică de acel set de procese biologice care urmează un ciclu de 24 de ore și care se bazează pe expunerea la lumină și întuneric).

Corpurile noastre sunt programate să experimenteze o ușoară scădere a temperaturii seara. De aceea, coborârea termostatului noaptea poate transmite corpului un mesaj, și anume acela că este timpul să ne culcăm.

Eu, personal, sunt de părere că, dacă trăim cât mai mult în armonie cu ritmul nostru biologic și dacă ne înțelegem felul în care ne funcționează corpul, dându-i ce are el nevoie, avem mai multe șanse să fim sănătoși atât fizic, cât și mental.

Deși specialiștii în domeniu sugerează că temperatura optimă este între 16 și 20 grade, este important să ținem cont și care e tipul de pilotă cu care ne învelim și ce fel de haine avem pe noi.

pernă de lână Confort Merino

Cum putem seta o temperatură optimă pentru somn

 • În primul rând, setăm termostatul (dacă avem unul) la o temperatură adecvată, sub 20 de grade, ideal la 19. Eu prefer temperaturile mai scăzute, de aceea îl pot seta la 16 grade. Persoanele mai friguroase îl pot seta la 20.
 • E bine să aerisim camera înainte de a ne culca. În acest fel vom aduce oxigenul necesar înăuntru. În același timp, urmărim să asigurăm o ventilație bună a dormitorului.
 • E util să facem un duș cu apă caldă sau o baie seara pentru că acestea, înainte de culcare, vor produce un efect de răcire care ne vor ajuta să adormim mai repede 
 • Blocarea luminii soarelui atunci când este foarte cald și menținerea ferestrelor acoperite ne poate ajuta, de asemenea, să păstrăm dormitorul la o temperatură optimă. 
 • E util să testăm diferite tipuri de pijamale și lenjerie de pat în funcție de cum ne simțim confortabil. Un studiu a constatat că oamenii ar putea adormi mai repede în timp ce poartă pijamale din lână, în comparație cu hainele din bumbac.
 • E foarte important să avem produse potrivite cu care să ne învelim și care să ne asigure temperatura optimă în timpul somnului. Iar lâna este un material foarte util în această privință. Fie că folosim o pilotă sau o plapumă din lână, aceasta ne va ajuta să ne reglăm temperatura corpului într-un mod adecvat.

Cum ne poate ajuta o pilotă de lână de la Confort Merino să dormim mai bine noaptea

În primul rând, trebuie menționat faptul că firma Confort Merino este o afacere de familie care s-a dedicat dezvoltării unor produse pentru pat, care să ofere un somn de calitate. Produsele lor sunt realizate pe plan local, în Piatra Neamț, și folosesc lână de cea mai bună calitate – Merinos.

Așa cum mi s-a întâmplat și mie, concepția pe care o aveam despre lână era una total deformată. Și, probabil, ca mine mai sunt mulți alții. De aceea, Confort Merino și-a propus să schimbe modul în care lumea percepe produsele din lână.

Lâna folosită este o lână pură, sortată manual, iar oile sunt crescute la stâne tradiționale făra antibiotice, hormoni sau alte tratamente chimice. În plus, procesul de spălare și curățare al lânii este certificat OEKO-TEX ”Tested for Harmful Substances”, folosindu-se detergenți ecologici pentru a îndepărta vegetația, praful și excesul de uleiuri. În plus, firele de lână nu sunt acoperite cu polimeri şi nici nu se folosesc inserții de polipropilenã, aşa cum se întâmplã în cazul pilotelor de lână ce pot fi spălate la mașina de spălat. 

Calitatea lânii a fost în mod permanent îmbunătățită și, de aceea, noua colecție Confort Lana aduce pe piață o lână superioară care, în urma cercetărilor, s-a dovedit a fi cea mai bună soluție pentru un somn perfect.

Aceasta are o capacitate de termoreglare superioară, o rezistență sporită la rupere a umpluturii și un drapaj excelent (adică produsul ia forma corpului). Mai multe detalii despre noua colecție Confort Lana se găsesc la acest link:

https://www.confortmerino.ro/blog/articole-despre-lana/confort-lana-noua-colec%C8%9Bie-confort-merino

Tu ce alte secrete mai știi pentru a avea un somn odihnitor?

Acest articol a fost scris pentru competiția SuperBlog 2022.

Sursă imagini: Confort Merino.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments