Numele acestui site s-a nascut dintr-un paradox.
Niciodata nu mi-a placut ideea de an sabatic si am evitat tot timpul sa folosesc aceasta expresie.
Pentru ca mai toata lumea se raporta la ea ca la un career break.
Adica o vacanta mai lunga in care faci pauza de la ceva. De la cariera, scoala, munca, job. Conteaza mai putin de la ce, pauza sa fie. Iar motivele, la fel de diverse: de la oboseala la nevoia de schimbare si de la dorinta de a gasi un sens al vietii pana la iesirea din rutina.
Pe acest site, aceasta expresie are insa un alt sens. E varianta aia de sabatic in care doresti sa faci ceva ce ti-ai dorit dintotdeauna sa faci. Sa duci la capat o idee pe care nu ai avut cum sa o realizezi pana atunci. E varianta in care esti pasionat de calatorii, iar calatoria e un proiect in sine si nu o pauza de la altceva.
E calatoria din placerea de a calatori si nu din nevoia de a lua o vacanta.
Imi doresc sa impartasesc macar un strop din sentimentul ala de a vrea sa mergi sa explorezi intreaga lume. De a fi deschis pentru a cunoaste cat mai multi oameni. De a fi curios fata de alte culturi, traditii si societati.
Si cum o singura dorinta nu e suficienta, mi-ar mai placea si ca fiecare sa isi gaseasca propriile metode de a calatori, cat mai potrivite stilului si bugetului sau.
Prin sabatic inteleg acea perioada de timp in care faci ceva ce ti-ai dorit dintotdeauna sa faci. In care te opresti din ce faceai inainte si te apuci de un proiect la care ai visat demult. In care esti deschis catre experientele pe care poate nu ai apucat niciodata sa le traiesti, desi ti-ai fi dorit.
Eu sunt Andrei. Iar una din cele mai mari dorinte pe care le-am avut vreodata a fost sa vad lumea.
Nu stiu daca de vina a fost atlasul geografic pe care l-am primit cadou cand aveam sapte ani. Sau globul pamantesc pe care il invarteam fascinat si care devenise repede jucaria mea preferata. Sau poate povestile cu taramuri indepartate si exploratori care mergeau pana la capatul lumii dupa printese, diamante sau ce le mai trecea prin cap.
Insa dintotdeauna gandul m-a purtat catre oamenii din alte tari si de pe cealalta parte a planetei. Incercam de multe ori sa imi imaginez oare cum or trai, cum isi petrec timpul, ce obiceiuri, visuri si aspiratii au.
Practic, de cand ma stiu mi-am dorit sa calatoresc in toata lumea. Si tot cam de atunci am crezut ca asa ceva este imposibil. Da, stiam ca un city break sau o vacanta de o saptamana intr-o tara din apropiere erau realizabile. Dar mai departe de atat, pe perioade lungi sau pe alte continente nici nu imi puneam problema.
La un moment dat, am facut un exercitiu de imaginatie. M-am gandit cum ar fi daca as pune pe foaie toate lucrurile care ma impiedicau sa calatoresc si sa incerc, macar in gluma, sa gasesc solutii pentru fiecare in parte.
Cu timpul, mi-am dat seama de doua lucruri:
- ca fiecare are un stil al lui de a calatori pe care trebuie sa si-l descopere
- si ca, pana la urma, chestia asta cu calatoritul nu depinde neaparat de limitarile materiale. Ci se poate reduce, mai degraba, la a avea incredere si a gestiona teama de necunoscut.
La sfarsit de 2015 am plecat pentru prima oara in Asia. Tocmai pentru ca nu crezusem in ideea de a calatori mai mult, atunci am zburat si pentru prima data cu avionul.
Asa a inceput o calatorie de 5 luni si jumatate cu bilet doar dus. Apoi, in 2018, am plecat din nou, pentru 5 luni in America Latina, iar mai tarziu, pentru inca 5 luni si jumatate in alte parti ale Asiei. Iar daca mi-ar fi spus cineva cu 5 ani inainte ca voi ajunge prin atatea locuri, i-as fi spus de 5 ori ca e nebun. Pentru ca asa ceva as fi gandit ca e posibil doar pentru un milionar sau pentru o persoana cu venituri cu 5 zerouri la coada.
Ma gandesc ca poate cineva se va regasi in tot ce scriu aici. Si daca nu sa calatoreasca, atunci poate macar sa redescopere dorinta aia de a se arunca in necunoscut si a face lucrurile in stilul sau, de a cunoaste lumea si de a fi fermecat de ea.
M-as bucura daca vei privi acest site ca pe o simpla experienta. Una care nu e despre mine sau despre vreun nebun care a plecat prin lume sa exploreze.
Fie ca e vorba de o calatorie interioara sau una exterioara, una la trei strazi mai incolo sau una pana la capatul lumii, de acolo, din spatele ecranului sa te gandesti: “Hei, cum ar fi daca…”