Se apropie vara și mă aștept să avem parte de aceeași caniculă ca și în anii trecuți. Pentru că aș vrea să mă simt mai bine și să profit de spațiul foarte mare pe care îl am în curtea de la țară, o idee foarte bună ar fi construcția unei piscine. Dar, pentru că eu nu mă pricep de unul singur la construcția piscinelor, ar trebui să apelez la un constructor.
În acest articol, voi prezenta pașii necesari care ar trebui realizați pentru construcția unei piscine. Pentru aceasta, voi lua un caz ipotetic și voi parcurge cu el toate etapele. Aceste etape ar putea fi realizate de oricine, iar primul lucru ar fi definirea motivelor pentru care o piscină este necesară.
Care sunt motivele pentru care aș vrea o piscină în curte?
În primul rând, îmi place foarte mult să înot, dar nu mai vreau să merg tot timpul la piscinele publice. Mai ales acum, de când cu pandemia, am devenit mai atent și vreau să mă feresc de microbi.
În al doilea rând, vreau să simt că mă relaxez și să nu am parte de restricțiile de la o piscină publică. Vreau să am acces la ea la orice oră și fără să trebuiască să mă deplasez special.
În al treilea rând, o piscină mă ajută să mă mențin în formă, atât din punct de vedere fizic, dar și psihic. Eu lucrez pe calculator, deci efortul pe care îl fac este în mare măsură unul intelectual. Prin urmare, o piscină m-ar ajuta să scap de stres, oricând simt nevoia.
În al patrulea rând, pentru că trebuie să mă gândesc și la asta, o piscină crește valoarea proprietății. În plus, construcția unei piscine a devenit mult mai accesibilă în ultimii ani din punct de vedere al costurilor.
Ce am de făcut înainte de a demara lucrările?
Înainte de a demara lucrările, trebuie să stabilesc câteva detalii importante care țin de bugetul pe care îl am la dispoziție, amplasament și tipul de piscină pe care mi-l doresc. Apoi va trebui să caut oferte, să realizez proiectul tehnic de execuție și să obțin autorizația necesară.
Pasul 1 Stabilesc bugetul maxim pe care îl am la dispoziție
Să presupunem că am strâns niște bani în acest scop și sunt dispus să cheltuiesc în jur de maxim 15.000-17.000 Euro.
Ce e important de știut este faptul că există piscine pentru toate bugetele. Putem alege soluții atât la 2000 Euro (și chiar și sub această sumă dacă vorbim de piscine supraterane gonflabile sau de piscine supraterane cu cadru metalic), cât și la peste 20.000. Asta înseamnă că nu trebuie să ne îngrijorăm dacă avem un buget mai mic.
Pasul 2 Stabilesc amplasamentul piscinei în curtea mea de la țară
Să zicem că în curte am foarte mult spațiu. Am demolat mai multe magazii vechi care nu mai erau necesare și, de asemenea, am eliminat și gardul care făcea legătura cu grădina.
O voi amplasa în curte, la un spațiu suficient de mare de casă. Motivul pentru care nu o voi așeza exact lipită de casă este faptul că nu vreau să fie umbrită de aceasta.
Cea mai mare parte a spațiului pe care îl am disponibil este spre sud și, de aceea, trebuie să fiu foarte atent la modul în care bate soarele.
În cazul meu nu există vegetație în acea zonă pentru că toate demolările le-am făcut recent. De asemenea, nu există nici copaci care trebuie tăiați pentru a face loc. Pe lângă partea vizibilă de la nivelul solului, m-am asigurat deja că nici sub pământ nu există conducte îngropate. Existența unor conducte de canalizare sau a altor instalații ar fi o problemă atunci când am începe lucrările.
Pasul 3.1 Stabilesc tipul de piscină pe care mi-l doresc
La acest pas, există mai multe posibilități, conform următoarei grile de prețuri:
- construcții piscine mai ieftine, la prețuri între 2000 și 5000 Euro
- construcții piscine pentru bugete medii, la prețuri înte 10.000 și 20.000 Euro
- construcții piscine pentru bugete mari, la prețuri peste 20.000 Euro.
În toate cazurile, vorbim de piscine exterioare.
Pentru un buget de 17.000 Euro, ar fi vorba de o piscină cu cost mediu. O decizie bună pentru acest buget ar fi o piscină de tip Isoblok. Este vorba de un tip de piscine termoizolate cu cofraje din polistiren. Îmi place acest tip de piscine pentru că este atât estetic, cât și rezistent în timp și se potrivește foarte bine cu spațiul din curtea mea. De asemenea, îmi doresc să aibă o formă dreptunghiulară.
Pasul 3.2 Stabilesc finisajele și accesoriile adiacente pe care vreau să le realizez
Și aici există mai multe variante, în funcție de bugetul pe care l-am alocat la pasul 1.
Ca să mă încadrez în buget, eu voi alege niște finisaje de cost mediu, și anume membrană PVC (liner).
De ce aleg acest tip de finisaje?
În primul rând, costurile de instalare sunt, în general, mai mici față de alte finisaje, cum ar fi mozaicul sau gresia.
În al doilea rând, ținând cont că piscina pe care o doresc va avea o formă regulată, pot comanda un liner prefabricat.
În al treilea rând, acesta poate fi înlocuit cu ușurință, spre deosebire de alt tip de finisaje.
În al patrulea rând, garanția dată de producători este una generoasă, de 6-15 ani.
E adevărat că prezintă și anumite dezavantaje, și anume:
- este mai expus la deterioare, în special la linia de plutire
- în anumite situații, piscina nu poate fi golită complet pentru întreținere
- există o problemă comună la acest tip de finisaj care constă în faptul că se poate decolora sau păta
În unele cazuri, linerul necesită a fi înlocuit la fiecare 7-10 ani. Există, totuși, soluții pentru a prelungi durata de viață a acestuia, cum ar fi controlul echilibrului chimic al apei, curățarea în mod corect a liniei apei sau păstrarea a măcar 30 cm de apă în piscină atunci când se realizează golirea ei.
În ceea ce privește echipamentele opționale, îmi doresc ca piscina să aibă scări interioare și sisteme de iluminat subacvatice.
Pasul 4 Solicit oferte de preț pentru construcția de piscine Isoblok
La acest pas urmăresc să obțin cel puțin 3-4 oferte. Chiar dacă eu, personal, nu am prea mare experiență în domeniu, vreau să evit platformele de anunțuri gen OLX și să caut online un constructor de piscine cu experiență.
E bine să știm exact ce ne dorim pentru a evita orice fel de surprize. De aceea, eu le voi comunica bugetul de 17.000 Euro și le voi spune cât mai clar posibil amplasamentul pe care îl doresc în curte și faptul că doresc realizarea unei piscine Isoblok cu membrană PVC (liner), scări interioare și sisteme de iluminat subacvatice.
De asmenea, voi cere termene ferme de începere și finalizare a lucrării.
Pasul 5 Aleg un constructor de piscine cu experiență în domeniu
O ofertă completă ar trebui să includă:
- costurile aferente echipamentelor de bază
- costurile aferente manoperelor
- costurile aferente echipamentelor opționale
- toate caracteristicile echipamentelor ( producător, debit, putere, etc )
- lista exactă de cantități
- garanțiile acordate atât pentru echipamente, cât și pentru manopere
- condițiile de plată
Toate aceste lucruri trebuie comparate cu atenție și trebuie să fiu foarte atent la „ofertele de nerefuzat” existente pe piață.
Este foarte important ca sistemul de filtrare să fie corect dimensionat, ca să evit problemele legate de calitatea apei. De aceea, trebuie să fiu atent la soluțiile realizate cu materiale mai ieftine.
Să presupunem că, în urma solicitării făcute de mine, primesc mai multe oferte. Dau aici câteva exemple ipotetice:
- Prima ofertă e de la o firmă cu un preț bun (nici mare, nici mic), dar care nu poate oferi un termen ferm de finalizare a lucrării. Ar urma să înceapă în aprilie, însă spune că au multe proiecte și nu pot să îmi dea un termen. Aș renunța la această ofertă.
- A doua ofertă e de la o firmă cu un portofoliu de 700 de piscine construite în 7 ani. Personal, mi s-ar părea un număr foarte mare, pentru că ar însemna un număr de 100 de piscine pe an. I-aș întreba despre numarul de angajați pe care îl au. Dacă din răspunsul primit mi-ar sugera că sunt o firmă destul de mică, aș renunța la ei pentru că mi s-ar părea fie nerealist ce povestesc, fie aș risca să facă o treabă de mântuială.
- A treia ofertă e de la o firmă care se laudă că face de toate. Îmi spune că îmi pot construi și o casă la cheie lângă piscină, dacă am nevoie. În general, mă feresc de firme care fac de toate și, prin urmare, nu aș lua în considerare această ofertă.
- A patra firmă are referințe realiste, e în bugetul meu și pare ok la prima vedere. Oferă însă la liner o garanție pe 30 de ani. În mod normal, linerul are o durată de viață mult mai mică. E adevărat că această durată de viață se poate prelungi, dar ar fi total nerealist termenul de 30 de ani. De aceea, aș refuza și această ofertă.
Elcora Piscine este o firmă specializată în construcția piscinelor care are suficientă experiență (15 ani) și un număr de 400 de proiecte realizate. Acest număr este unul realist. La un calcul simplu, rezultă aproximativ 26 de piscine construite pe an. De asemenea, această firmă a realizat 50.000 mp de finisaje și un volum de 35.000 mc de apă tratată anual.
Firma oferă și consultanță. În cazul pe care l-am prezentat, pentru un kit de piscină cu o lungime de 10m, lățime de 5m și adâncime de 1,50m prețul oferit ar fi de 8.874 Euro fără TVA. Iar dacă adunăm și TVA-ul, ar rezulta un cost de 10.560 Euro.
La acest preț se adaugă și manopera, însă, datorită tehnologiei de construcție, prețul manoperei este redus semnificativ. Instalarea piscinei necesită și niște lucrări de construcție premergătoare. Aceste lucrări se asigură contra-cost sau se pot realiza în regie proprie de către beneficiar. De asemenea, în prețul final se adaugă și costurile aferente echipamentelor opționale.
Elcora Piscine oferă o multitudine de modele și dimensiuni disponibile și prețuri competitive de achiziție și de manoperă. În plus, toate produsele se vând din stoc propriu și nu trebuie așteptat 3-4 săptămâni, ca în cazul altor firme.
Pasul 6 Semnez contractul
Acest lucru este de preferat să se facă la sediul firmei pentru a avea o bună primă impresie despre cum se desfășoară activitatea.
Pasul 7 Realizez proiectul tehnic de execuție
Aceeași firmă se poate ocupa și de acest lucru. Un proiect tehnic trebuie să conțină două aspecte:
- proiect de structură de rezistență
- proiect de instalații
Pasul 8 Obțin autorizația de construcție a piscinei
Conform legii 50/1991, avem nevoie de o autorizație pentru a construi o piscină sau orice alt fel de construcție. Aceasta se obține de la Serviciul de Urbanism al Primăriei din localitatea în care va fi construită piscina.
Pasul 9 Constructorul demarează lucrările
Înainte de montarea kitului de piscină e nevoie și de realizarea unor lucrări preliminare, după cum am menționat anterior.
În cazul unei piscine Isoblok, etapele sunt următoarele:
- Firma Elcora Piscine trasează conturul excavației și stabilim împreună punctul de referință pentru adâncimea săpăturii.
- Se realizează excavația cu aproximativ un metru mai mult decât amprenta piscinei finite. Aceasta se poate face mecanizat pentru a menține costurile la nivel decent.
- Se realizează rectificarea excavației în cazul în care groapa nu e realizată perfect încă de la început.
- Se realizează ruperea capilarității, adăugând pe fundul excavației un strat de pietriș fără nisip. Acesta are rolul de a nu permite urcarea apei din pământ către zonele superioare.
- În cazul în care nivelul apei freatice este ridicat sau are tendința de creștere, se realizează drenajul.
- Urmează apoi armarea radierului, fixarea sifonului piscinei și racordul acestuia spre căminul tehnic.
- Apoi, constructorul realizează turnarea radierului piscinei în mod mecanizat.
- Constructorul trece apoi la realizarea pereților piscinei și la următoarele etape: mai întâi asamblează pereții din blocuri de polistiren, apoi montează piesele de recirculare și toarnă apoi pereții
- Construiește căminul tehnic cu utilitățile necesare, realizează traseele hidraulice, face testul de presiune al instalației, realizează umplutura perimetrală.
- Constructorul realizează apoi amenajarea zonei de relaxare și pregătește structura pentru finisaj.
- În următoarea etapă se montează linerul în piscină
- Se trece apoi la instalarea echipamentelor în căminul tehnic.
- Apoi, se instalează accesoriile opționale, cum ar fi, de exemplu, sistemul de iluminat subacvatic și scara interioară.
- Se trece apoi la umplerea piscinei cu apă și se realizează probele de funcționare.
- După darea în folosință a piscinei se realizează și primul tratament al apei.
Pasul 10 Iau în primire piscina
După toate aceste etape, singurul lucru pe care îl mai am de făcut este să o întrețin în mod corespunzător.
Tu ce tip de piscină ți-ai dori vara asta?
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2022.