Ușile metroului se închid cu putere în spatele meu. Eu intru, mă așez pe un scaun și privesc lumea din jur. Din vreo 30 de oameni, cam 25 sunt cu ochii în câte un ecran. Iar ceilalți cinci care au rămas se uită în ecranele celorlalți.
Lângă mine, o fată citește pe un e-book reader „Dosarele criminalilor în serie” de Paul Simpson. În fața mea, alți băieți au căștile în urechi și își privesc concentrați telefoanele mobile, cu atenția unor oameni a căror viață este chiar atunci pusă în joc.
Undeva, în depărtare, zăresc cu coada ochiului pe cineva care scoate din geantă o ediție tipărită a cărții „Femei care aleargă cu lupii” de Clarissa Pinkola Estés. Îmi dau seama că pare a face o notă discordantă în acest peisaj și simt un fel de admirație de fiecare dată când văd că încă mai sunt oameni care iau cu ei prin oraș cărți în format clasic, tipărit.
Pe parcursul anilor de călătorii cu metroul aproape că nici nu am băgat de seamă. Schimbarea a venit treptat. Mai întâi, vagoanele erau pline de oameni care citeau ziare. Unii cărau după ei și cărți, manuale sau pagini întregi de cursuri. Apoi, treptat, cuvintele tipărite au fost înlocuite de cuvinte electronice. Ziarele s-au transformat în site-uri de știri, iar cărțile clasice au cedat terenul e-book-urilor.
În ultima vreme, chiar și cuvintele electronice au început să se transforme. E-book-urile au lăsat tot mai mult loc audiobook-urilor, iar peisajul din lumea cărților a devenit unul tot mai variat.
Cum ne influențează tehnologia obiceiul de a citi
În primul rând, trebuie să recunoaștem cinstit faptul că în România numărul celor care citesc în mod regulat cărți nu este foarte mare. În același timp, sute de librării s-au închis în ultimii ani în țară, iar în orașele mici asistăm chiar la decesul comerțului de carte. Editurile se confruntă cu dificultăți din ce în ce mai mari și nu primesc prea multă susținere din partea cuiva. Nu există o încurajare a lecturii, iar perspectivele nu sunt unele prea optimiste.
În acest context trist, faptul că există mai multe moduri prin care putem lua contact cu o carte ar trebui să ne bucure. Cei cărora nu le plac cărțile tipărite au acum opțiunea cărților electronice. Nu le plac nici e-book-urile? Nu-i nimic. Există acum și cărți audio.
După părerea mea, această varietate de opțiuni ajută la promovarea culturii și la creșterea numărului de cititori. Și nu glumesc. E bine ca fiecare să aibă posibilitatea de a alege între mai multe variante. Dacă ar exista doar cărți tipărite, atunci alegerea noastră ar fi doar rezultatul unei întrebări binare: vreau sau nu vreau să citesc. Pe când așa, pot alege și să o ascult sau pot alege să o „scrollez”.
Tehnologia evoluează și, în același timp cu ea, ne schimbăm și noi. Să iau un exemplu concret. Când eram la liceu, mi-aș fi dorit ca pe drumul spre școală să am posibilitatea de a asculta cursuri, cărți, podcasturi sau alte materiale. Era un timp care se pierdea și pe care aș fi vrut să îl fructific într-un fel sau altul. Pe atunci însă nu aveam telefoane inteligente sau alte dispozitive pe care să le folosesc. Acum, în schimb, în drumurile pe care le am prin oraș, căștile sunt aproape nedezlipite de mine. Practic, mi-am creat un nou obicei.
Eu sunt o persoană care adoptă cu ușurință noile tehnologii. De aceea, m-am bucurat foarte mult și când mi-am cumpărat primul Kindle, dar și când am descoperit că există posibilitatea de a asculta cărți audio. Totuși, trebuie să recunosc că nimic nu se compară cu mirosul tiparului proaspăt de pe o carte nouă sau cu plăcerea de a răsfoi o carte clasică.
De ce aș alege un audiobook?
Când îmi amintesc de copilărie, îmi vin în minte momentele în care ascultam povești. Vocile actorilor care le povesteau mă trimiteau să explorez lumi noi și să îmi imaginez noi scenarii și posibilități. Personajele prindeau viață și păreau că sunt în cameră, alături de mine.
Pentru mine, un audiobook reprezintă un fel de întoarcere la copilărie. Mă și cuprinde puțin nostalgia când îmi amintesc de poveștile de atunci. Totuși, trebuie să recunosc faptul că are mare importanță cine sunt actorii care le citesc și cum sunt vocile acestora.
O voce nepotrivită într-un context nepotrivit poate strica tot. Dacă la o carte tipărită imaginația noastră este cea care ne poartă cât mai departe, la o carte audio vocile sunt cele care ne îndrumă pașii și ne ajută să descoperim acțiunea poveștii respective.
Eu ascult cărți audio atunci când pot face și alte activități în același timp: când sunt într-un mijloc de transport sau când mă plimb, pur și simplu, prin oraș, când sunt la cumpărături sau când merg la sala de fitness.
De ce aș alege un e-book?
Un e-book mă ajută foarte mult în momentul în care vreau să merg într-o călătorie și nu îmi doresc să car cărți după mine. Pe un e-book reader sau chiar pe telefon pot încărca sute de cărți din care îmi voi alege ulterior ce să citesc. Refuz să mă gândesc cum ar fi să car cu mine, în rucsac, câteva kilograme în plus de cărți.
De asemenea, există cărți pe care fie nu le găsesc în format fizic, fie le găsesc doar în străinătate. Le caut pe internet și ajung la concluzia că cea mai simplă modalitate de a ajunge în posesia lor este aceea de a le cumpăra în format electronic.
De ce aș alege o carte tipărită?
Cărțile tipărite m-au însoțit pe parcursul întregii vieți de până acum. Oricâte pagini ar fi avut, eu le citeam pe toate cu plăcere și nu le lăsam până când nu ajungeam cu ele la capăt. Îmi plăcea să simt efectiv atingerea cărților și să le admir paginile și coperțile.
Îmi amintesc și acum de „Shogun”. Era o carte atât de groasă și nu am lăsat-o din mână până când nu am terminat-o. Și nu era vorba doar de activitatea de a citi. Pe lângă citit, îmi imaginam și viața personajelor și orice realitate era posibilă. O realitate pe care niciun film nu ar fi putut-o aduce la viață.
Eu am fost dintotdeauna pasionat de lumea în care trăim. De cultura popoarelor și de curiozități din lumea întreagă. De aceea, îmi plac foarte mult cărțile de cultură generală.
O carte pe care am descoperit-o recent la Editura NICULESCU este „Marele atlas al Crăciunului”. Chiar dacă este inclusă în categoria de cărți pentru copii, este foarte interesantă de citit atât de către cei mici, cât și de către adulți.
Această carte vorbește despre cele mai vesele, mai savuroase și mai neobișnuite tradiții din toată lumea. Ea prezintă o mulțime de obiceiuri încântătoare care au loc peste tot în lume cu ocazia Crăciunului.

Personal, nu cred că aș putea citi această carte în format electronic și nici nu aș putea-o asculta. Pentru mine nu ar avea farmec dacă nu aș putea să o răsfoiesc, pagină cu pagină.
Și, dacă tot a venit vorba de cărți în format fizic, cu siguranță că mulți cititori încă își mai amintesc de cărțile de comentarii sau de cele de teste de la școală. Eu îmi amintesc de ele și țin minte și editura care le realiza.
Editura NICULESCU a rămas una dintre cele mai apreciate edituri din România, cu o tradiţie de aproape 30 de ani în piaţa de carte. Domeniile editoriale în care s-a consacrat au fost cele de manuale şi auxiliare şcolare, limbi străine, dicționare, hărţi şi ghiduri de călătorie.
Începând cu anul 2018, politica sa editorială a căpătat o direcţie nouă, ca răspuns la căutările şi nevoile cititorilor. Astfel, oferta editurii cuprinde acum cărţi de referinţă din domenii precum: cărți pentru copii, self-help (dezvoltare personală, familie şi parenting, sănătate, profesie), cărţi de informare (actualitate, afaceri, cultură generală, autocunoaştere) și ficțiune, iar începând cu luna noiembrie urmează să adăuge titluri noi și din zona romance și thriller. În același timp, o selecţie reprezentativă de titluri bestseller este disponibilă şi în format e-book sau audiobook.
Cum va arăta viitorul apropiat
După părerea mea, în viitorul apropiat tot mai mulți oameni vor descoperi cărțile audio. Segmentul de audiobook-uri va deveni tot mai puternic în următorii ani. Totuși, acesta nu va deveni dominant. Multe persoane care citesc în general cărți vor descoperi și plăcerea de a le asculta. Acest lucru se va întâmpla însă doar în anumite contexte, cum ar fi în tranzit sau la cumpărături. La fel și în privința cărților electronice.
Cărțile tipărite vor ocupa în continuare un loc important în biblioteca oricărui cititor. Sunt absolut convins de asta. Totuși, editurile cred că vor trebui să se adapteze noilor cerințe și să vină și cu o ofertă semnificativă de cărți audio.
De asemenea, cred că vor apărea noi moduri de a experimenta o carte. Eu am făcut un mic experiment. Am încercat să citesc un e-book și să ascult și audiobook-ul în același timp și pot spune că a fost o adevărată experiență. Când citesc doar un e-book, îmi fuge uneori atenția. Iar dacă doar ascult un audiobook, parcă îmi lipsește ceva. Cu ambele simultan, am perceput o experiență completă, ca și cum eram cu toate simțurile acolo. Puteam să și aud, să și citesc, să îmi și imaginez acțiunea. Ca la un film.
Cum va arăta viitorul îndepărtat
Viitorul îndepărtat va arăta cu siguranță diferit. Chiar dacă ne place sau nu, societatea umană este într-o continuă transformare. De-a lungul istoriei, forma de prezentare a cuvintelor scrise a suferit o evoluție și o adaptare continuă. De la tăblițe de piatră s-a trecut la foi de papirus, apoi la hârtie și cărți tipărite.
Tehnologia a evoluat în mod constant, iar cărțile tipărite de ieri s-au transformat în cărțile electronice și audio de astăzi. Peste ani, poate că și ele vor lăsa locul unor tehnologii mai noi.
E-book-urile poate că se vor transforma, la rândul lor, în niște sisteme virtuale în cadrul cărora fiecare dintre noi vom avea câte un avatar. Poate că vom deveni și noi, la rândul nostru, niște personaje, iar cărțile de azi le vom vizualiza sub forma unor holograme.
Viitorul îndepărtat este subiectul romanelor de ficțiune pe care acum le citim sau le ascultăm cu plăcere. Totuși, sunt convins că întotdeauna vor exista nostalgici care, chiar și într-o lume ultra-tehnologizată, vor prefera să se reîntoarcă la cărțile tipărite.
Vor citi știrile de pe dispozitive avansate, se vor deplasa dintr-un loc în altul cu mijloace de transport pe care acum nici nu ni le imaginăm, dar vor avea mereu la ei măcar o carte în format clasic.
Poate că nu vor mai simți mirosul tiparului proaspăt, pentru că vor apărea noi moduri de realizare a unei cărți. Dar, cu siguranță, o vor răsfoi încet, pagină cu pagină, așa cum miliarde de cititori au făcut asta înaintea lor de-a lungul sutelor de ani.
În încheiere, lasă un mesaj și spune-mi despre tine. Tu ce ai alege între o carte tipărită, un e-book și un audiobook?
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.