Să facem un exercițiu de imaginație! Gândește-te la mâncarea ta preferată. Simte-i aroma, gustul plăcut, savoarea și încearcă să înțelegi ce o face aparte. E foarte posibil să îți vină în minte contextul în care ai servit-o ultima oară: unde erai, cu cine și cum te simțeai. Sau gândul să îți meargă și mai departe în timp și să rememorezi frânturi de amintiri. Să retrăiești clipe pe care poate le uitasei, să revezi cu ochii minții persoane și locuri din trecutul tău sau chiar să îți reamintești de copilărie.

E posibil ca toate aceste momente să le fi pus undeva, fără să vrei, într-un colț separat al sufletului tău și să le fi lăsat acolo, în uitare. Ele însă vor rămâne pentru totdeauna asociate cu anumite mirosuri și gusturi și le vei putea readuce la viață în situații în care nici măcar nu îți vei propune acest lucru. 

Mâncarea încapsulează semnificație. Ingredientele ne pot aminti de emoții și experiențe și, luate împreună, rețetele pe care le formează ne pot spune povești din trecutul nostru. Uneori, cu fiecare rețetă pe care o gătim sau o degustăm, simțim cum, parcă, retrăim acele momente. Din acest motiv, anumite feluri de mâncare simțim nevoia să le preparăm din nou și din nou. Ne apropie de lucruri și experiențe care ni s-au întâmplat și care ne sunt foarte dragi.

Cum mă ajută pastele din grâu dur în rețetele mele

Eu nu sunt un foarte mare bucătar. Însă am unele rețete din paste pe care le tot repet. Undeva, în trecutul meu, există niște amintiri care mă leagă de aceste ingrediente și feluri de mâncare.

În acest articol, voi prezenta o rețetă de paste picante cu sos de roșii și ciuperci. Pentru aceasta, voi folosi o pungă de Penne rigate din grâu dur Băneasa.

Penne rigate grâu dur Baneasa

Pastele din grâu dur au o mulțime de beneficii pe care le-am descoperit de-abia recent. Sunt hrănitoare, au multe calități nutritive și conțin o cantitate mare de proteine. În plus, au și un indice glicemic mai scăzut. Au rezistenţă în procesul de fierbere și vin la pachet cu un gust bun. 

De ce aleg să folosesc paste Băneasa

În primul rând, Băneasa este unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și producției de paste făinoase, cu o istorie de peste trei decenii. De mai bine de 15 ani sunt lideri pe piața românească a pastelor făinoase, iar fabrica Băneasa este cel mai mare și mai modern producător de paste din România și întreaga zonă a Balcanilor.

Pastele din grâu dur sunt pregătite după o rețetă specială, folosind 100% făină din grâu dur pentru a asigura culoarea aurie şi o calitate excelentă. Pastele au o textură ideală, care le ajută să nu se lipească şi să nu se rupă în timpul fierberii.

Eu sunt familiarizat cu Gustul Băneasa pentru că am mai folosit deja și alte produse ale acestei firme, cum ar fi farfalle, fusilli sau spaghetti.

Cum am gătit o rețetă de paste picante cu sos de roșii și ciuperci

Așa cum am spus, această rețetă îmi amintește de trecut, iar majoritatea ingredientelor mă fac să retrăiesc anumite emoții.

Îmi place să călătoresc și, de aceea, asociez mâncărurile cu anumite destinații. Paradoxal, această rețetă de mâncare nu o asociez cu Italia, ci cu India.

Deși nu am prea întâlnit la indieni mâncăruri tradiționale pe bază de paste, am învățat în schimb ce înseamnă mâncare picantă și mi-a rămas adânc întipărită în memorie. Prin urmare, chiar și atunci când am dat peste această rețetă care, probabil, își are originile undeva în Europa, ea a fost condimentată în mod excesiv cu ardei iute.

De aceea, mi-am propus să o preiau și să o adaptez, astfel încât să o pregătesc așa cum trebuie.

Ce amintiri îmi trezește rețeta de paste

Ce ingrediente am folosit pentru această rețetă

Ingrediente rețetă cu paste Băneasa

Ingrediente:

  • 200 g paste
  • 200 g ciuperci
  • 400 g roșii obișnuite sau cherry
  • o ceapă
  • un cățel de usturoi
  • un ardei iute
  • 50 ml ketchup (sau sos de roșii cu ardei)
  • 1/2 linguriță de oregano
  • 3 linguri de ulei
  • o linguriță de zahăr
  • sare
  • piper

Care sunt pașii pe care i-am făcut ca să pregătesc această rețetă

Pasul 1 Am tăiat în felii usturoiul și ardeiul iute, iar apoi le-am călit în ulei, într-o tigaie încăpătoare. Le-am lăsat la călit până când acestea au început să își schimbe culoarea. Le-am scos apoi din tigaie pentru a le folosi mai târziu.

Pasul 1 - rețetă de paste picante cu sos de roșii și ciuperci

Pasul 2 Am tocat mărunt ceapa și am lăsat-o câteva minute la călit în același ulei. 

Pasul 2 - rețetă de paste picante cu sos de roșii și ciuperci

Pasul 3 Am feliat ciupercile și le-am adăugat în tigaie peste ceapă. Le-am lăsat și pe acestea câteva minute la foc mic.

Pasul 3 - rețetă de paste picante cu sos de roșii și ciuperci

Pasul 4 Am tasat roșiile și apoi le-am adăugat în tigaie, alături de celelalte ingrediente: ardeiul iute și usturoiul pe care le-am călit anterior, sosul de roșii cu ardei (ketchup-ul), oregano, lingurița de zahăr, sarea și piperul. Le-am lăsat pe toate la foc mic pentru aproximativ cinci minute.

Pasul 4 - rețetă de paste picante cu sos de roșii și ciuperci

Pasul 5 În același timp cu pașii anteriori, am urmărit să mă ocup și de punga de Penne rigate din grâu dur de la Băneasa. Într-o altă cratiță, pentru fiecare 100g de paste, am pus la fiert un litru de apă. După ce apa a început să fiarbă, am adăugat aproximativ 7 grame de sare pentru fiecare litru de apă și apoi am adăugat pastele. Timpul de fierbere recomandat este de 8 minute, dar mie îmi place să le las puțin mai mult. După ce au fiert, le-am scurs și le-am clătit cu apă rece.

Am adăugat apoi sosul de roșii și ciuperci pe care l-am pregătit anterior și l-am amestecat bine cu pastele.

Pasul 5 - rețetă de paste picante cu sos de roșii și ciuperci

Pasul 6 Pastele sunt gata și le putem pune deja în farfurie. De asemenea, le putem și orna cu frunze de busuioc pentru un aspect mai elegant. Eu nu am avut busuioc prin casă, așa că le-am lăsat cum erau.

Pasul 6 - rețetă de paste picante cu sos de roșii și ciuperci

Rețeta mea poate că nu are aceeași semnificație pentru o altă persoană. Însă ce pot spune cu siguranță e faptul că merită încercată de oricine.

 

În încheiere, lasă-mi un mesaj cu o rețetă specială pentru tine și care sunt emoțiile pe care ți le trezește atunci când o pregătești.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

Sursă imagini: Băneasa + arhivă imagini personale. Editare: Canva

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments