Suntem într-o lună de toamnă a unui an căruia nu i-a mai ținut nimeni evidența. Umbra copacului din dreapta mea indică faptul că soarele e gata să apună, iar eu scrijelesc aceste rânduri pe peretele exterior al peșterii în care locuiesc.

Mă grăbesc să îmi termin ideile înainte de a se lăsa întunericul. Trebuie să fac focul și să pregătesc cele necesare pentru a ne apăra de animalele sălbatice. Am apucat deja să închid caii în peștera lor, iar cei doi câini de vânătoare pe care îi avem sunt gata să stea de pază.

Am fost destul de îngrijorat în ultima perioadă. Unul dintre fiii mei a plecat călare într-un sat mai îndepărtat la o festivitate locală și nu am mai auzit nimic de el timp de o săptămână. Am încercat să trimit un mesager ca să aflu vești despre el, dar să comunici la distanță în vremurile astea e o aventură în sine.

Viața noastră e una monotonă. Vânăm, cultivăm porumb și cartofi, iar apoi facem schimburi de marfă cu cei din satele vecine. Eu am învățat să scriu și încerc să transmit poveștile noastre generațiilor viitoare. Nu mă aștept la o viață lungă, ci la una care depinde de numărul plantelor vindecătoare pe care le avem pe câmpurile din apropiere.

Mi-aș fi dorit să avem și noi festivitățile noastre. Să nu mai trebuiască să mergem în sate îndepărtate și să ne expunem la atâtea pericole. Mă gândesc să reamenajez una dintre peșteri și să o transform într-un spațiu de agrement. În ea am putea să organizăm sporturi cu mingi din piele de mistreț și am putea ține nopți întregi de festivaluri de bătut la tobe.

Dar simt că nu mai am energie și pentru asta… Simt că timpul meu e pe sfârșite. Și trăiesc măcar cu speranța că în viitor va fi mai simplu să îți îndeplinești visurile.

Cum ar arăta lumea fără metale

În universul miliardelor de galaxii, scenariul de mai sus e perfect posibil. Undeva, pe o planetă îndepărtată, sunt șanse mari să existe ființe care încă nu au descoperit metalele. Iar viața lor e posibil să arate precum cea a oamenilor care trăiau pe Terra cu multe mii de ani în urmă.

Și, totuși, ei sunt destul de norocoși. Cel mai probabil, metalele există deja pe planeta lor, dar ei nu au învățat încă să le folosească. Dacă metalele nu ar exista deloc, nici viața nu ar fi posibilă pe acea planetă. Sau, cel puțin, viața așa cum o cunoaștem noi.

Nucleul interior al planetei noastre este format în mare parte dintr-un aliaj fier-nichel. Dacă acest nucleu metalic ar dispărea, atunci nici câmpul magnetic al Pământului nu ar mai exista. Planeta și-ar pierde stratul de ozon și nu ar mai fi nimic care să oprească radiațiile cosmice și vânturile solare.

Procesele biologice care susțin viața nu ar mai fi nici ele posibile, iar cuvinte precum metabolism” sau fotosinteză” ar fi deja istorie. În această nouă realitate distopică, Terra s-ar transforma într-o planetă deșertică și rece.

Iar dacă viața ar reapărea aici, atunci ea ar fi cu totul altfel decât o cunoaștem noi. Ființe cu corpuri deformate care trăiesc sub pământ și-ar petrece timpul încercând să evite cât mai mult razele ultraviolete venite din spațiu. Și-ar dezvolta noi moduri de comunicare, însă fiecare moment ar fi o nouă aventură care le-ar putea fi fatală.

În acest context, până și existența unor societăți tribale bazate pe vânătoare și agricultură ar reprezenta o poveste frumoasă, dar pe care n-ar mai avea cine să o spună.

Cum au contribuit metalele la îmbunătățirea vieții

Alarma telefonului sună și, odată cu ea, tresar și eu. O idee ciudată îmi trece prin minte și mă face să mă gândesc la cum ar fi dacă această alarmă nu ar exista. Și, pe lângă ea, dacă nu ar exista nici telefonul de pe care sună. Nici calculatorul de pe care urmează să intru pe internet și, implicit, nici scopul muncii mele.

Să iau, de exemplu, acțiunile pe care le fac într-o zi banală. Mă trezesc cu ajutorul unei alarme, îmi verific apoi telefonul și mesajele de pe WhatsApp, îmi fac duș, îmi încălzesc ceva repede la cuptorul cu microunde, cobor scările unui bloc cu patru etaje, mă duc la muncă, mă așez la calculator, ascult muzică în căști, merg la sală, iar a doua zi o iau de la capăt.

Fiecare activitate pe care o am se bazează pe faptul că, la un moment dat, cineva a descoperit ceva: fie a făcut o descoperire tehnologică, fie a venit cu o invenție sau cu o idee nouă. Iar toate aceste lucruri au în comun faptul că, acum multe mii de ani, oamenii au descoperit metalele și au învățat să le folosească.

O viață fără metale și aliaje metalice ar fi de neconceput pentru societatea actuală. De la aliaje precum tabla zincată de pe acoperișuri sau fierul beton folosit pentru structura de rezistență a blocului și până la mecanica fină din telefoanele mobile, toate contribuie la îmbunătățirea vieții noastre de zi cu zi.

Cum te poate ajuta Frisomat în construcția unei hale metalice

Într-o lume fără metale, cum era cea a oamenilor preistorici, existau o mulțime de visuri care nu puteau fi realizate. Unele dintre ele s-au pierdut de-a lungul mileniilor. Iar altele au rămas scrijelite pe pereții peșterilor în care locuiau. Probabil că, dacă ar fi avut cunoștințele de azi, și ei ar fi trăit o viață la fel ca a noastră. Ar fi făcut cumpărături de la supermarket, ar fi mers la florărie și și-ar fi deschis săli de sport.

Acum, însă, e mai simplu ca niciodată să îți îndeplinești visurile. Cu ajutorul metalelor și aliajelor metalice, o firmă precum Frisomat poate realiza hale metalice care vin în sprijinul antreprenorilor și contribuie la dezvoltarea întregii societăți.

Fondată în 1978, Frisomat este o companie belgiană care proiectează, dezvoltă, produce și construiește hale metalice realizate din oțel laminat la rece.

Filiala din România a fost înființată în 1996 la Piatra Neamț și este printre puținele companii de construcții din România care acoperă întreg ciclul constructiv. Prin această abordare integrată, compania își îndeplinește obiectivele care vizează sustenabilitatea și preocuparea pentru mediul înconjurător. Construcțiile prefabricate din oțel laminat la rece utilizează cu 30% mai puțin oțel, fiind cu toate acestea solide și durabile. Din acest motiv, halele Frisomat sunt ușor de transportat și montat.

Până în acest moment, Frisomat a construit 992 de hale metalice, acoperind peste 1.200.000 mp și fiind partenerul de încredere al 889 de antreprenori din România.

În primul rând, trebuie să știi că poți construi o hală metalică Frisomat cu finanțare din fonduri europene. Trebuie să realizezi un plan de afaceri, care va cuprinde o estimare realistă a costurilor și a perioadelor necesare pentru realizarea proiectului halei metalice.

Este obligatoriu să realizezi un studiu de fezabilitate conform HG28/2008 ca parte integrantă a documentației tehnico-economice, precum și o analiză a eligibilității. Apoi, consultantul va încadra obiectivele companiei aplicante în obiectivele politicilor Uniunii Europene, cât și în strategii naționale și sectoriale, pentru a respecta anumite standarde și criterii specifice.

Compania Frisomat are experiența necesară și este implicată chiar și în prezent în mai multe proiecte de dezvoltare cu finanțare europeană. Pe baza documentelor pregatitoare de mai sus, compania Frisomat va pregăti o ofertă conform cerințelor specifice liniei de finanțare. Ulterior, va pune la dispoziție toate documentele necesare decontării aferente etapelor proiectului: proiectare, uzinare materiale de construcție, montaj hală metalică.

Cum poți construi o sală de sport cu ajutorul Frisomat

Dacă visul tău este să construiești o sală de sport, trebuie să știi că Frisomat proiectează, produce, livrează și construiește săli de sport oriunde în România. Are experiență în a colabora atât cu persoane fizice (cu finanțare privată), cât și cu autorități publice locale (cu finanțare publică).

Sălile de sport sunt proiectate și construite pe structură metalică. Astfel, se asigură rezistența la fenomene precum zăpadă, vânt sau chiar seism. Costurile de mentenanță sunt reduse la aproape zero și acesta este un mare avantaj ale sălilor de sport construite pe structura metalică Frisomat.

sala de sport Frisomat

În primul rând, este necesară o autorizație de construcție. După semnarea contractului de proiectare, vei primi de la Frisomat proiectul sălii de sport (planuri de arhitectură, planuri de fundație, etc.). Proiectul întocmit va fi supus autorizării de către administrația locală din zona respectivă. Apoi, conform termenului prevazut de legislație, se va primi autorizația de construcție și vor începe lucrările la fundația sălii de sport sub supervizarea specialistului desemnat de Frisomat.

Se va demara apoi montajul sălii de sport. Trebuie știut că Frisomat produce toate materialele necesare în fabrica proprie. Sala de sport personalizată, fiind prefabricată, este eficientizată la maxim, fără pierderi de materiale pe șantier. Și, astfel, se asigură cel mai scurt timp posibil de montaj.

Sala de Sport Frisomat

În ceea ce privește costul de construcție, Frisomat calculează și optimizează preţul pentru fiecare proiect. Pentru o ofertă completă, sunt necesare a fi cunoscute mai multe detalii, cum ar fi: dimensiunile sălii de sport, locația ei și care sunt opționalele ce trebuie luate în considerare (numărul și dimensiunea ușilor de acces, dimensiunea copertinelor, numărul și dimensiunea luminatoarelor, dimensiune mezanin integrat).

Într-o lume fără metale, o sală de sport modernă nu ar fi putut exista niciodată. În loc de o hală metalică am fi avut o peșteră, iar în loc de oțel laminat la rece s-ar fi folosit piatră și lemn.

Construcția nu ar fi fost în niciun caz rezistentă și durabilă, iar activitățile de mentenanță ar fi trebuit realizate tot timpul.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments