Alex, unul dintre amicii mei, vrea să își ia un an sabatic și să călătorească prin Asia. Și-a făcut un plan bine pus la punct, a studiat tot ce era de studiat despre zonele care îl interesează și a pregătit un itinerariu extrem de atractiv. Nu mai are mult timp până la plecare și, fiind prea entuziast, și-a dat seama că a neglijat o mare problemă.
El stă cu chirie în București într-un apartament cu două camere. Pentru că intenționează să plece pentru un an de zile din țară, a renunțat deja să mai prelungească chiria, ca să nu o plătească degeaba. Își dorește să fie cât mai flexibil și să călătorească prin Asia doar cu rucsacul în spate. Prin urmare, se confruntă cu dilema următoare: nu știe ce poate face cu lucrurile personale pe care le are în apartamentul închiriat.
Pentru că știe că și eu am călătorit prin alte țări pe perioade mai lungi de timp, m-a căutat să îl ajut cu o idee. Mi-a spus că apartamentul era deja mobilat de către proprietar, așa că, în afară de niște fotolii, nu trebuie să mute și alte piese de mobilier. Are însă o bicicletă, ceva echipament pentru sporturi de iarnă și o mulțime de haine și alte obiecte pe care le-a acumulat în ultimii ani.
Ce poți face cu lucrurile personale atunci când pleci într-un an sabatic?
Problema amicului meu nu este unică. În ultimii ani, tot mai mulți români au decis că vor să călătorească pe perioade mai lungi de timp. Cum mulți dintre aceștia stau cu chirie, apare automat și întrebarea: unde își lasă lucrurile pe perioada în care sunt plecați din țară?
Așa cum ați observat deja, acest blog este unul de călătorii și experiențe, care se axează în special pe itinerariile mai lungi, de tipul unui an sabatic. Prin urmare, m-am confruntat și eu cu această situație în momentul în care am renunțat la chiria din București.
Prima dată când a trebuit să găsesc o soluție, am avut la dispoziție trei opțiuni:
- să trimit lucrurile la părinți în județul Vâlcea, iar la întoarcerea în țară să le aduc înapoi în București;
- să le las în București la prieteni;
- să plătesc chiria în continuare pe perioada în care eram plecat.
Să plătesc chiria în continuare era ultimul lucru pe care l-aș fi făcut. Intenționam ca banii pe care i-aș fi cheltuit aici să îi folosesc pentru cazările din străinătate și, prin urmare, am exclus această variantă. Nu am dorit nici să le las la prieteni, mai ales că ar fi trebuit să le împart și să distribui la fiecare câte ceva. Mai mult, în situația în care vreunul dintre ei s-ar fi mutat între timp, ar fi trebuit să aibă pe cap și lucrurile mele.
Varianta pentru care am optat la momentul respectiv a fost aceea de a trimite toate lucrurile în Vâlcea. Pe lângă faptul că au făcut mai multe drumuri dus-întors, acestea erau și destul de voluminoase și ocupau mult spațiu în apartament, lucru care era inconvenabil pentru mama.
La acel moment nu auzisem de ideea de self-storage pentru că acest concept nu era prea cunoscut în România. Între timp, am descoperit că s-a lansat și la noi. Și mi-am dat seama că aceasta este de departe cea mai bună soluție pentru cineva care pleacă din țară pentru o perioadă limitată de timp și nu are unde să își lase lucrurile.
Ce presupune conceptul de self storage?
Conceptul de self storage se referă la închirierea unui spațiu de depozitare în regim de auto-servire. Practic, îți lași lucrurile personale într-o boxă sau într-un container închiriat și tu ești singurul care are acces la ele. Îți folosești propriul lacăt pentru a-ți încuia spațiul de depozitare și poți avea acces la el non-stop, oricând dorești.
Acest tip de serviciu se adresează atât persoanelor fizice care nu au unde să își depoziteze obiectele personale sau își doresc mai mult spațiu în casă, cât si persoanelor juridice care au nevoie imediată de un spațiu pentru stocurile de marfă sau care vor să își extindă capacitatea de depozitare.
O soluție de acest tip este oferită de către LaDepozit. Acesta este un serviciu de închiriere spații de depozitare din București, care și-a început activitatea în a doua jumătate a anului 2019. Pe lângă închirierea spațiilor, se oferă și servicii de transport, manipulare și împachetare a bunurilor depozitate acolo.
Accesul în incinta locațiilor este permis doar clienților, sistemul de supraveghere video este activ non-stop, iar opțional se poate instala o alarmă individuală direct conectată la sistemul de securitate al firmei. Perioada minimă pe care se poate închiria spațiul de depozitare este de o lună de zile.
Care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a utiliza un spațiu de depozitare?
Pentru a prezenta pașii necesari care trebuie urmați, o să mă întorc la povestea prietenului meu, Alex. I-am recomandat să ia în considerare conceptul de self-storage și, eventual, chiar să meargă la adresa spațiilor respective pentru a face o vizionare.
Pasul 1 Descoperă tipurile de spații disponibile
Primul pas pe care îl are de făcut Alex este acela de a-și face o idee cu privire la tipurile de spații de depozitare pe care le are la dispoziție. În funcție de nevoile lui, va trebui să aleagă una dintre următoarele opțiuni:
- Boxă Depozitare 1,75 mp
- Boxă Depozitare 3,5 mp
- Boxă Depozitare 4,8 mp
- Container Depozitare 14 mp
- Container Depozitare 28 mp
Pasul 2 Decide dimensiunea spațiului potrivit pentru tine
Cea mai bună metodă în acest sens este aceea de a utiliza calculatorul pus la dispoziție pe site-ul LaDepozit.
Alex a estimat că obiectele pe care le deține încap în vreo 10 cutii de dimensiuni 50 cm x 50 cm x 50 cm. Pe lângă acestea, a mai adăugat o bicicletă și încă două fotolii.
În total, a obținut un rezultat de 2,60 mp, acesta reprezentând spațiul minim de care are nevoie. Acest rezultat corespunde unei boxe de depozitare de 3,5 mp.
Boxa de 3,5 mp este, de altfel, ideală pentru depozitarea cărților, cutiilor cu obiecte personale, hainelor, cauciucurilor de vară/iarnă, obiectelor de mobilier de mici dimensiuni sau a echipamentelor sportive (biciclete, ski & snowboard, plăci de surf/kite, etc.).
Pasul 3 Alege locația pe care o dorești
Pentru boxa de depozitare de 3,5 mp, Alex are la dispoziție trei opțiuni: prima este Splaiul Unirii nr. 2, a doua este în zona Otopeni, iar a treia pe Șoseaua Giurgiului.
Alex a ales să le depoziteze într-un spațiu de pe Splaiul Unirii nr.2.
Pasul 4 Contactează firma LaDepozit pentru prețuri și rezervare
În acest sens, Alex a completat formularul de pe site pentru a verifica disponibilitatea și prețurile. Deși era duminică seara, a primit foarte repede un mail cu o ofertă de preț.
Pentru o boxă de depozitare de 3,5 mp a primit o ofertă de la 350 lei/lună cu TVA inclus, cu mențiunea că prețurile pot suferi modificări în funcție de perioada contractuală solicitată. Pentru plata anticipată pe 6 luni, i-au fost ofertate două săptămâni gratuite, în timp ce pentru plata anticipată pe 12 luni, o lună gratuită.
Pentru că Alex avea oricum nevoie să își depoziteze lucrurile pentru un an de zile, a ales a doua variantă și a plătit anticipat pe 12 luni.
În preț este inclus accesul 24/7, monitorizare video non-stop, asigurarea bunurilor, spații moderne și curate, contractare online simplă și rapidă, precum și echipamente pentru manipularea bunurilor.
Pasul 5 Rezolvă problema transportului, a manipulării și a împachetării bunurilor
Alex nu avea mașină proprie și nici carnet. Prin urmare, a dat de o altă problemă: nu avea cu ce să își transporte lucrurile. A luat inițial în considerare varianta unui taxi, însă ar fi trebuit să facă mai multe drumuri. Apoi s-a gândit să caute o firmă de transport care să îl ajute.
Din fericire, LaDepozit poate pune la dispoziție și una din dubele de marfă. Cu dimensiuni care variază între 8 mc și 13 mc, aceste dube pot fi închiriate cu sau fără șofer. De asemenea, se oferă și servicii de manipulare și împachetare pentru bunurile care urmează să fie aduse în spațiul de depozitare închiriat.
Alex a fost foarte mulțumit de ideea pe care i-am oferit-o și a putut să își rezolve problema pe ultima sută de metri. A reușit să plece în anul sabatic fără să mai ducă grija obiectelor personale.
În încheiere, lasă un mesaj și spune-mi dacă tu ai apucat până acum să testezi conceptul de self-storage.
Sunt curios cum ți se pare această idee care a apărut relativ recent în România.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.
Sursă imagini: LaDepozit