Înainte de fiecare călătorie obișnuiesc să instalez o grămadă de aplicații pe telefon. Pe unele ajung să nu le folosesc niciodată, altele par a fi promițătoare dar nu mă prea ajută când am nevoie, iar altele au deja o interfață web cu care sunt obișnuit și tind să o folosesc tot pe aceea.

Într-o zi mă gândeam eu așa de nebun, dacă ar fi să aleg să instalez în telefon doar 5 aplicații de călătorie dintre toate care există în lume, pe care le-aș alege.

După părerea mea, cele mai utile aplicații, care chiar fac diferența, sunt cele pe care le poți folosi offline.

1. Maps.me cu descărcarea dinainte a hărților pentru le folosi offline

Să ne imaginăm că suntem într-un loc total necunoscut, nu avem internet și trebuie să ne descurcăm.
De aceea, cea mai utilă aplicație pentru mine a fost în general Maps.me. Înainte de a pleca în călătorie trebuie să descarci hărțile țării respective pentru a le avea offline. Apoi, cu GPS-ul pornit și cu harta offline în față te poți orienta mult mai bine.

Sigur că poți salva și cu Google Maps hărțile anumitor zone. Cu Maps.me însă sunt hărți mai extinse (care cuprind toată țara în care te duci), iar în plus există informații de la călători pentru alți călători care te pot ajuta când ești la nevoie. De exemplu, când am fost în Cuba în orașul Trinidad nu găseam apă de băut nicăieri. Sigur că am intrat în aplicație și am văzut un pin point pus de cineva cu “This is the place to buy water”. Asta n-o s-o vezi pe Google Maps.

2. Google Translate cu descărcarea dinainte a pachetelor de limbi pentru a le folosi offline

La fel ca la Maps.me, din același motiv. Când ai net e mult mai ușor. Dar când nu ai, faptul că poți să te înțelegi cu oameni care vorbesc limbi complet necunoscute și care nu știu nici engleză, e mare lucru.

3. Pocket cu descărcarea dinainte a paginilor web pentru a le folosi offline

I hope you see a pattern here… right?

Dacă avem deja hărțile și ne putem înțelege offline cu lumea, ne mai trebuie informații despre unde vrem să ajungem și ce vrem să facem. În aplicația Pocket salvăm paginile web care ne interesează pentru a le folosi mai târziu, la nevoie.

4. XE – pentru conversiile valutare – cu salvarea dinainte a monedelor dorite pentru a le folosi offline

Avem hărțile, putem discuta cu lumea, știm ce vrem să facem, ce ne mai trebuie? Păi în primul rând avem nevoie să nu ne luăm țeapă. Conversiile valutare și taxiurile sunt cam primul contact cu țepele din noua destinație în care ajungem. De aceea, trebuie să fim pregătiți și să înțelegem prețurile. Pentru asta, înainte să plecăm, salvăm moneda de care avem nevoie ca să vedem cursul valutar. Chiar dacă offline nu o să avem cursul actualizat, tot ne ajută cel de când am avut ultima oară net.

5. Revolut

Asta nu merge offline. Dar faptul că ai la îndemână toate opțiunile de securitate a cardului, atât pentru tranzacții online, cât și pentru folosirea lui fizică, plus conversiile valutare pot fi foarte utile la nevoie.

Astea sunt aplicațiile care chiar simt că îmi sunt necesare cu adevărat oriunde aș merge. Pe lângă ele mai sunt utile aplicațiile specifice fiecărei țări în parte pentru cazări și transport. Și trebuie văzut dinainte care sunt alea, că pot să difere de la o zonă la alta.

Voiam să adaug în listă și aplicația cu alerte de călătorie de pe site-ul MAE, numită Călătorește în siguranță, pentru că ar putea conta la nevoie. Dar are un mod de instalare mai dubios și m-am abținut.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments