Sabatic.ro

Amintiri dintr-o realitate paralelă: cum am supraviețuit unei diete fără gluten

Suntem în anul 2019, în luna octombrie. E ora nouă dimineața și mi-e foame. Acasă n-am nimic de mâncare și am zis că iau ceva din oraș. Iar din oraș n-am ce să iau pentru că nu găsesc nimic.

Nu, nu trăiesc nici în Gotham City, nici în vreun oraș postapocaliptic. Nu sunt nici vreun personaj fictiv al unei utopii. Sunt doar un cetățean oarecare din București care trăiește pentru câteva luni de zile într-o lume paralelă.

Trec pe lângă patiserii pline cu merdenele, cornuri și pateuri, pe lângă shaormerii care mă îmbie să intru și să iau “una cu de toate”, pe lângă hipermarketuri cu mâncare gătită care parcă mă așteaptă și, totuși, eu nu mă pot atinge de nimic. Acasă m-am cam săturat de prăjeli, fructele parcă nu îmi țin de foame, la restaurant, dacă mă cheamă cineva, trebuie să inventez o scuză ca să nu mă duc și, în plus, ieșirile la bere le-am eliminat deja din program.

Aceasta este realitatea paralelă pe care o experimentează o persoană care a hotărât să țină o dietă fără gluten, soia și lactate. Și în această lume paralelă am intrat și eu pentru câteva luni de zile. Eu nu am ceva grav și nici boala celiacă, dar din cauza unei afecțiuni înrudite cu ea, am hotărât să testez această dietă și să văd ce rezultate obțin.

produse fara gluten
Sursa: Orgran

Încă din primul moment, constați că societatea nu e pregătită pentru tine. Ca și cum mai nimeni nu s-ar fi gândit până acum la asta. Iar orice variație de la normele sociale obișnuite se transformă într-un șoc cultural. Dacă ți se face foame și ești în oraș, s-ar putea să ai de făcut o cursă cu obstacole. Poate ai noroc cu ceva orez și niște legume de pe la vreun supermarket sau, eventual, treci la eternii cartofi prăjiți. În principiu, îți pregătești de acasă și te plimbi cu mâncarea în rucsac după tine. Asta dacă mai știi și acasă ce să îți gătești.

Restaurantele gluten free nu sunt la tot pasul, iar la cele normale ai tot timpul surprize. Te gândești că mâncarea asiatică ar fi, poate, o soluție, dar până și aici trebuie să fii foarte atent cu sosurile. Îți faci cruce când treci pe lângă standuri cu mâncare, iar cuvinte precum „prăjituri”, „clătite”, „pizza” sau „paste” încep să sune obscen.

Toate gândurile astea îți roiesc prin cap în timp ce treci prin toate stările posibile și îți cultivi răbdarea. După o vreme, însă, te resemnezi când constați gravitatea situației: mai totul în jurul tău are gluten!

Iar dacă vrei să mai elimini și lactate sau alți alergeni pe langă asta, e ca și cum forțezi mâna sorții. Vezi peste tot etichete pe care nu le citeai niciodată înainte cu „Atenție! Acest produs conține gluten și alți alergeni”, iar, dacă întrebi care sunt alea fără, toată lumea dă din cap nedumerită.

Până la urmă, te obișnuiești cu ideea că trăiești într-o lume paralelă față de ceilalți. Dacă e vorba doar de o alegere și vrei să ții o dietă pentru alergii alimentare sau cu produse fără gluten, o ții cât poți sau cât reziști. Eu am rezistat patru luni și am slăbit fără să vreau șapte kilograme. Iar la mine slăbitul nu e ceva ce prefer. Pentru alți oameni, în schimb, dietele nu sunt o alegere și trebuie să se descurce cu ele o viață întreagă.

Asta a fost experiența mea din 2019. La acel moment nici nu prea știam ce să caut și unde să caut. M-am bucurat, însă, să aflu că acum, în 2022, există mai multe opțiuni.

paste fara gluten Orgran
Sursa: Orgran

Am descoperit recent că există penne din orez și porumb, fără gluten și alergeni. Din start, doar când văd acest produs, îmi imaginez că varietatea de rețete pe care le pot pregăti acasă e mult mai mare. Nu mai trebuie să mă închin când aud de paste. Dacă vreau să mai țin diete, pot pregăti paste ca și cum aș urma o rețetă tradițională, cu legume, sosuri și tot ce trebuie.

În primul rând, mă bucur să văd că sunt naturale și corespund valorilor nutriționale speciale ale persoanelor preocupate de sănătate. Poate așa nici eu n-aș mai slăbi fără să vreau, când urmez o dietă. Iar al doilea motiv pentru care mă bucur e faptul că există firme care nu închid ochii și chiar se gândesc și la cei cu anumite afecțiuni și alergii.

faina fara gluten Orgran
Sursa: Orgran

Un alt produs de care sunt foarte încântat este făina fără gluten de la Orgran. Cred că făina este principala problemă cu care se confruntă cei care țin diete. Cele mai multe produse alimentare din comerț sunt preparate folosind făină din grâu într-o formă sau alta. Țin minte că am stat o grămadă de timp să caut făină fără grâu sau gluten și nu știam de unde să iau. Cred că doar cu acest produs se deschide o gamă largă de oportunități culinare pentru oricine vrea să țină o dietă: de la prăjituri, clătite și orice alte mâncăruri cu care eram obișnuiți și care foloseau făină provenită din grâu.

Acum nu mai țin nicio dietă, dar mă gândesc să mai încerc încă o dată. Având noi opțiuni, sunt sigur că nu voi mai descoperi o realitate paralelă, ci una complet integrată cu viața actuală, de zi cu zi.

Acest articol a fost scris pentru competiția Spring SuperBlog 2022.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments