Eu sunt o persoană destul de curioasă în general. Și, din acest motiv, există o mulțime de domenii de care sunt interesat: de la turism la psihologie și de la cultura popoarelor până la descoperiri științifice. Prin urmare, de fiecare dată când am timp, obișnuiesc să urmăresc vloguri și reportaje, să ascult podcasturi sau să citesc bloguri pe teme care mă atrag.
Acest lucru are și un avantaj, dar și un dezavantaj. Avantajul este acela că aflu în mod constant lucruri noi. Iar partea proastă este că tot timpul trebuie să și filtrez informația care ajunge la mine. Trebuie să decid mereu care surse sunt suficient de credibile ca să le mai urmăresc și a doua oară și să pun mereu sub semnul întrebării informațiile noi pe care le aud.
De ce sunt în general sceptic când aud de vloguri sau podcasturi de tehnologie
Tehnologia este un exemplu de domeniu în care pun sub semnul întrebării informațiile pe care le aud. Și, prin urmare, nu obișnuiesc să urmăresc prea multe vloguri sau podcasturi pe acest subiect. Motivul este unul foarte clar și anume acela că nu am foarte mare încredere în ceea ce se prezintă acolo.
De fiecare dată când văd un unboxing al unui telefon, o comparație între două camere video sau prezentarea unei aplicații web, primul lucru la care mă gândesc este dacă e vorba de o prezentare sinceră sau nu.
Un exemplu concret ar fi atunci când am vrut să îmi fac site prima oară și mă informam cu privire la serviciile de web hosting. Chiar ajunsesem să cred că dacă nu am și eu găzduire la Bluehost sau la GoDaddy sunt cel mai fraier. Aceste firme aveau niște sisteme de afiliere puternice și, dacă luam zece articole sau vloguri la rând cu păreri despre servicii de web hosting, nimeni nu mai părea credibil.
Am constatat acest lucru și când căutam informații despre telefoane, laptop-uri, VPN-uri și lista poate să continue. La un moment dat, chiar m-am și păcălit cu un page builder de WordPress care era prezentat peste tot într-o lumină mult prea favorabilă, dar care nu era ce aveam eu nevoie.
Evident că nu sunt împotriva reclamelor. Dar ce îmi doresc e ca atunci când văd niște unbox-uri de produse și comparații între ele, să fiu sigur că găsesc și niște analize neutre și obiective. Domeniul tehnologiei mi se pare mai predispus la subiectivism, iar atunci când ești în necunoștință de cauză, anumite lucruri sunt mai greu de verificat. Prin urmare, blogurile, vlogurile sau podcasturile din acest domeniu le privesc cu mai mare scepticism.
Primul contact cu podcastul Tehnocultura
Mărturisesc că până luna aceasta nu auzisem de podcast-ul Tehnocultura. M-a atras însă faptul că este prezentat ca fiind o discuție săptămânală între prieteni pe subiecte de tehnologie, întocmai ca discuțiile pe care le ai cu prietenii când ieși în oraș.
Tehnocultura este un podcast cu știri și comentarii pe subiecte legate de tehnologia pe care o folosim zi de zi. Și, din ce am înțeles ascultându-l, se dorește a fi un fel de alternativă la ce găsim în momentul de față în mainstream în România în materie de podcasturi de tehnologie. Ceea ce, sincer să fiu, mie îmi sună ca fiind o gură de aer proaspăt.
Acest podcast a ajuns deja la 102 episoade, din care am ascultat și eu câteva. Ca și structură, la început se pun în discuție noutățile din ultima săptămână, iar apoi, cele două gazde, Vlad Bănică și Manuel Cheța, dezbat diverse teme specifice acestui domeniu.
Eu, în general, ascult podcasturi pe YouTube pentru că nu îmi place să mă împart între șapte platforme diferite și prefer să am totul într-un loc. La fel am procedat și în cazul de față.
De obicei ascult podcasturi când mă deplasez dintr-un loc în altul (când merg pe stradă sau sunt într-un mijloc de transport), când gătesc sau când sunt la calculator și desfășor o activitate mai monotonă care îmi permite să mă concentrez și la altceva.
Cum am perceput eu acest podcast – ce îmi place și ce nu îmi place la el
Mă regăsesc eu în publicul țintă?
În primul rând, un lucru important de care trebuie să țin cont când îmi dau cu părerea este că acest podcast de tehnologie are un anumit public țintă. Limbajul folosit este unul specific tehnologiei și, prin urmare, impresia mea este că se adresează celor care sunt deja familiari cu acesta. Și nu celor care nu au mai auzit niciodată de un SSD, de o placă nVidia GeForce sau de un Intel i9.
De altfel, una dintre ideile cu care am rămas este aceea că nu e atât de important să fie ascultat de multă lume, ci de oamenii potriviți. Lucru cu care sunt de acord.
În timp ce ascultam, m-am întrebat de câteva ori dacă eu mă regăsesc în acest public țintă sau nu. Iar impresia mea e una cumva împărțită. Sunt subiecte care m-au atras foarte mult și mi-au captat atenția, dar și subiecte din care nu am înțeles foarte multe. Și asta pentru că sunt importante și cunoștințele anterioare ale ascultătorilor despre subiectele puse în discuție.
Și o să dau niște exemple.
Mi s-au părut extrem de interesante discuțiile despre Inteligența Artificială, despre devierea asteroidului de către NASA, despre TikTok vs Google Search, despre Matrix sau cel în care gazdele povesteau ce fac la muncă în viața lor de zi cu zi. Mi s-a părut că au fost explicate foarte bine și pe înțelesul meu. Poate că a ajutat și faptul că aveam niște cunoștințe anterioare despre acele lucruri și înțelegeam despre ce se vorbește. Dar, per ansamblu, pot spune că modul în care interlocutorii și-au exprimat punctele de vedere a fost unul foarte clar și m-a făcut să fiu foarte atent.
La polul opus regăsesc discuțiile despre gaming și despre anumite componente de calculator. Eu am fost pasionat multă vreme de jocuri și am crescut cu ele. Am trecut prin multe etape, de la Prince of Persia și Dave la Doom 2, de la Age of Empires și Starcraft la World of Warcraft sau de la Need For Speed Porsche la GTA Vice City. Când eram în cămin eram prezent pe toate serverele de Counter Strike și pe ce se mai juca atunci în rețea (FIFA, PES, etc). Problema e că în ultimii zece ani am pierdut complet contactul cu zona de gaming. De fapt, nici nu mai sunt pasionat, ca să fiu sincer. Prin urmare, la acest capitol, pot spune că nu mai sunt la curent cu ultimele jocuri despre care se discută în podcast și tendința mea e să trec peste acea parte.
La fel, o mare problemă de înțelegere o am atunci când se vorbește despre anumite componente hardware. În trecut, desfăceam calculatoare și înlocuiam piese, deci anumite lucruri îmi sunt familiare. Dar, pentru că nu am mai făcut asta demult, simt că am pierdut și aici contactul cu toate mărcile de plăci de bază, modelele de plăci video sau alte componente. Și senzația mea este că podcastul se adresează celor care sunt la curent zi de zi cu toate noile apariții în domeniu.
Ce îmi place la acest podcast
Apreciez mult faptul că cei doi vorbitori dau foarte multe detalii despre subiectele puse în discuție. Sunt foarte deschiși în a răspunde detaliat la întrebări (de exemplu în podcastul de Q&A) și transparenți, inclusiv în privința modului în care pregătesc și editează podcastul. Vin cu sfaturi pentru ascultători și își exprimă părerile personale, chiar dacă uneori sunt în contradictoriu.
Îmi place că au nișa lor, că vor să ajungă doar la un anumit tip de public, la cei care sunt interesați de acest tip de conținut, și nu la toată lumea. Apreciez asta foarte mult.
Îmi plac foarte mult subiectele care au legătură cu viața noastră de zi cu zi și, de asemenea, cu ultimele descoperiri din domeniu.
Un lucru foarte bine pus la punct este acela că fiecare podcast vine cu niște note de subsol. În el se regăsesc subiectele dezbătute, precum și linkuri către știri sau informații din diverse surse. Aceste linkuri reprezintă, practic, un material complementar podcastului și îmi place faptul că sunt mereu bine organizate.
De asemenea, faptul că sunt prezente două persoane care vorbesc despre tehnologie, și nu doar una singură, e un lucru pozitiv. Atât în privința dezbaterilor, cât și în cea a alternanței vocilor și a tonalității.
Ce nu îmi place la acest podcast și ce aș mai îmbunătăți la el
În momentul în care îmi exprim părerea despre ce nu îmi place, încerc să o fac în principiu din perspectiva mea de potențial ascultător care ia primul contact cu podcastul și care nu e chiar atât de familiar cu toate subiectele dezbătute. Doar cu o parte dintre ele.
În primul rând, ceea ce mi-a sărit în ochi de la început sunt titlurile. Unele sunt foarte atractive pentru mine și mă fac să dau click imediat, iar altele sunt ca niște nume de cod din care nu înțeleg nimic și nu mă determină să le accesez. Și spun asta din perspectiva de ascultător care a descoperit podcastul abia acum, după 102 episoade, și ar vrea să caute în arhivă după subiecte care îl atrag.
De exemplu, pe titlul “Pe vremea noastră exista Google Search” am dat click imediat. La fel și pe “O zi din viața gazdelor Tehnocultura Podcast”. Adică pe titlurile mai descriptive care mă făceau să înțeleg despre ce se vorbește. Însă din titlul “KaiZEN 4TW” eu, personal, nu am înțeles mare lucru.
Sigur, descrierea fiecărui episod conține temele dezbătute în el, însă mare parte din descriere e vizibilă doar după ce se dă click pe episodul respectiv, în funcție și de platforma de pe care se accesează. Și, practic, eu când văd lista cu episoade, nu sunt prea sigur care din ele sunt de interes pentru mine și care nu sunt. Dacă intru de pe Spotify văd mare parte din descriere și, deci, temele despre care se discută în episod. Însă, dacă intru pe YouTube pe pagina principală a canalului văd doar titlul și thumbnail-ul.
Și, dacă tot a venit vorba de YouTube, cum spuneam, acesta e canalul meu preferat de pe care ascult podcasturi. Însă thumbnail-urile video-urilor de aici sunt foarte mici și neatractive. Ar fi fost bine dacă thumbnail-ul ar fi conținut un text complementar titlului care să aducă mai multă informație referitoare la tema episodului. După părerea mea, titlul și thumbnail-ul sunt importante și ele fac diferența între a da click și a nu da, pe YouTube.
În ascultarea podcastului o dificultate o am și atunci când vreau să sar de la un subiect la altul. Mi-ar fi plăcut niște timestamp-uri, măcar la subiectele principale.
După cum am spus anterior, una din problemele mele este aceea de a înțelege o parte din cuvintele tehnice folosite (când e vorba de componente hardware). Impresia mea inițială a fost aceea că podcastul se adresează tuturor pasionaților de tehnologie, indiferent de nivelul la care se află aceștia. Însă, ascultând, nu mi se pare chiar așa. Părerea mea este ca măcar o parte din termenii folosiți la partea de hardware să fie mai mult explicați.
De asmenea, eu aș mai adăuga niște schimbări de ritm ca să nu fie prea monoton. Aș mai aduce și alte persoane care să pună întrebări, ca să existe o alternanță mai mare a vocilor. Eventual și cu mai mult storytelling care să capteze atenția.
Cum aș putea deveni eu ascultător fidel
În primul rând, am remarcat că unii ascultători își doresc podcasturi mai lungi. Chiar dacă eu sau alți oameni care poate nu suntem în target pe toate subiectele am fi de părere că podcasturile ar trebui să fie mai scurte, e important ce își dorește publicul țintă. De aceea, cred că lungimea podcastului e una ideală.
În principiu, mi-ar plăcea să existe o delimitare între secțiunile podcastului. De exemplu, dacă eu nu sunt deloc interesat de gaming, dar sunt interesat de alte lucruri, aș vrea să ascult doar acele secțiuni.
Mie, personal, mi s-a părut foarte interesant podcastul despre o zi din viața gazdelor și mi-ar plăcea să ascult cât mai multe episoade pe teme similare. Sau cele legate de razboiul cibernetic sau de cum era pe vremea lui Google Search. Cu cât sunt mai multe episoade în care mă regăsesc și eu într-un fel sau altul, cu atât mai mult simt și eu nevoia de a asculta acest podcast.
Ce subiecte aș mai vrea să fie tratate în podcast
- Eu sunt pasionat de călătorii și, prin urmare, mi-ar plăcea să aud despre diverse inovații tehnologice prezente în diverse țări care îmbunătățesc într-un fel viața acolo (de exemplu, sisteme de gestionare a traficului sau inovații aduse în turism, în industria artistică, etc). De exemplu, mi-ar plăcea să aud despre holograma Hatsune Miku din Japonia sau despre cum au fost implementate anumite sisteme VR pentru îmbunătățirea unor experiențe turistice.
- Despre security, viruși, hacking și anti-hacking. De asemenea, despre noi metode de scamming online și cum le putem evita
- Despre idei de proiecte din tehnologie care au apărut în ultimul timp în România
- Pornind de la una din întrebările din podcastul de QA, dar și de la discuția ulterioară de pe Reddit, aș dezbate mai mult despre ce va fi în viitor și cum ne putem pregăti pentru o lume plină de AI. Și în ce măsură toate domeniile vieții vor fi afectate de Inteligența Artificială. De exemplu, în episodul 69 am auzit o chestie interesantă legată de cum CV-urile sunt filtrate de AI și cum să prevenim lucrul ăsta. Aș mai dezbate pe tema asta pentru că îmi plac lucrurile de actualitate.
- Despre life hacking cu ajutorul tehnologiei. Ce aplicații/site-uri/dispozitive ne pot ajuta în diverse domenii ale vieții.
Dacă ar fi să mă apuc și eu de podcast-uri, despre ce subiect aș vorbi?
Am făcut chiar și eu un exercițiu de imaginație.
Pentru că îmi place să călătoresc și sunt pasionat de modul în care trăiesc oamenii în diverse părți ale lumii, eu aș face un podcast de travel în care să prezint atât aspecte din istoria popoarelor, dar și din cultura lor sau curiozități despre ele.
Aș aborda, de asemenea, și partea de tehnologie din diverse țări și aș încerca să explic de ce unele țări sunt mai avansate și altele au rămas atât de în urmă din punct de vedere tehnologic.
Încheiere
Acestea sunt părerile mele despre podcastul de tehnologie Tehnocultura. În încheiere, te invit și pe tine să îl asculți și să lași apoi în comentarii părerea ta sinceră despre el, despre ce îți place, ce nu îți place și ce ai mai îmbunătăți la el.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.