Cum să te împrietenești cu colegul cel nesuferit de la birou

Îl privesc cu atenție. Stă la biroul din fața mea și își soarbe tăcut cafeaua. Citește cu interes ultimele știri ale zilei, apoi își scoate telefonul și pare a trimite un mesaj. E clar că e ceva care nu îi convine, dar nu zice nimic. La un moment dat, se ridică brusc, dă cu telefonul în masă și pleacă afară, în timp ce scrâșnește un fel de înjurătură printre dinți.

Eu rămân pe loc, la masa mea, privesc acum în gol și reflectez. Încerc să citesc gândurile colegului meu, să pătrund în mintea lui și să îl înțeleg mai bine.

Nu, nu lucrez la resurse umane și nici nu am vreo funcție de șef de echipă sau departament. Nu fac nici studii pe oameni și nici vreun mare psiholog nu sunt. Dar tot ce vreau eu să aflu este cum pot să îmi storc creierii mai bine și să îi iau un cadou potrivit de ziua lui.

Cum a început totul

Suntem de aproape doi ani în aceeași echipă. De când ne cunoaștem, el e mai mereu recalcitrant. Ce-i drept, nici atmosfera din departamentul nostru nu este cea mai bună. Salariile nu ni s-au mai mărit de o eternitate de timp, primele promise nu au mai venit, iar perspectivele profesionale nu arată foarte bine.

De ceva vreme, însă, am început să ne apropiem mai mult unii de alții. Pe lângă asta, a început să ne facă plăcere să ne întâlnim acolo, măcar noi între noi, în ciuda mediului profesional nefavorabil. Totuși, cu colegul care stă la biroul din fața mea, nu am reușit să facem asta niciodată suficient de bine. Parcă mai lipsește ceva.

De aceea, pentru că ziua lui va sosi în curând, ne-am hotărât să punem bani și să îi cumpărăm un cadou. Iar eu am fost cel desemnat să mă ocup de alegerea lui.

Primii pași în căutarea unui cadou perfect

Săptămâna 1, ziua 1

Mai sunt vreo două săptămâni până la ziua lui. E chiar prea mult timp la dispoziție. În definitiv, ce poate fi așa greu să găsești niște cadouri pentru bărbaţi? Pentru început, stau relaxat și îl privesc pe colegul meu de la distanță.

Săptămâna 1, ziua 3

Relaxarea mea se încheie brusc, în momentul în care îmi dau seama că noi chiar nu avem idee ce să îi luăm. Nu știm mai nimic despre el, nu știm ce pasiuni are și nici dacă are nevoie de ceva anume.

Îmi dau seama că un cadou perfect nu e ales la întâmplare, ci presupune un întreg proces de gândire și o adevărată analiză. Mai ceva ca la matematică.

Nu caut ceva banal care se găsește în toate magazinele. Vreau să fie ceva original de care să fie surprins. Așa că îmi fac un plan de acțiune.

De la spionaj la fișa psihologică

Săptămâna 1, ziua 4

Azi încep încă de dimineață. Nu vreau să pierd niciun moment. Îmi încep planul printr-o operațiune de stalking” masiv. Iau tot internetul de la un cap la altul și încerc să aflu ceva despre colegul meu.

Pe Google nu găsesc nimic, doar o referire neașteptată la un cont de Hi5 de acum 15 ani. Aflu că îi plăceau banii de mic, dar asta nu mă încălzește prea mult.

Pe Facebook, văd în ultimele mesaje că s-a certat cu niște anonimi pe tema ultimelor scumpiri la gaze și căldură. Cu toții suntem stresați, mă gândesc eu, așa că trec mai departe.

Săptămâna 1, ziua 5

Îmi fac un fel de fișă a personalității lui. Mă gândesc chiar la o analiză SWOT, dar cred că aș merge cam prea departe. La puncte slabe trec faptul că e veșnic irascibil și recalcitrant. Totuși, la puncte forte aș trece faptul că, uneori, e glumeț și îi place să se amuze și să facă glume pe seama șefului. Un fel de haz de necaz, când ne gândim la condițiile de la birou.

Săptămâna 1, ziua 6

Sunt îngrijorat. Azi-noapte m-am trezit la miezul nopții transpirat. Visasem că îi dădusem cadoul, iar el mă luase la bătaie și îi dăduse foc.

Azi, după muncă, îl urmăresc pe stradă. Vreau să văd ce face și cu cine se întâlnește. Prima săptămână aproape că a trecut deja, iar eu, în continuare, nu am nicio idee.

La început intră într-un magazin de vinuri. Îl privesc de la distanță, ca să nu bage de seamă că mă uit după el. După vreo zece minute, iese repede afară cu o sticlă de vin roșu. E nemulțumit și strigă la vânzător. Supărarea lui vine din faptul că s-a scumpit iar vinul și, cum salariul iar vine cu întârziere, nu poate să ia acum decât o sticlă.

Continui să îl urmăresc, însă el pierde vremea aiurea la țigară cu niște tovarăși. În final, îl văd cum intră într-o agenție de pariuri sportive să pună un bilet.

Să merg la ghicitoare sau să îi fac diagrama astrală?

Săptămâna 2, ziua 3

N-am găsit nimic până acum și sunt într-un mare impas. Da, i-aș putea lua niște sticle de vin, dar parcă ar fi prea banal. Vreau să fie ceva care să și întărească spiritul de echipă. Să ne simțim bine, cu toții, între colegi.

Nu știu ce să mai fac. Sunt disperat că mai am doar patru zile. Mă gândesc să mă duc la o ghicitoare să îmi dea în bobi.

Săptămâna 2, ziua 4

Nu m-am dus la ghicitoare, dar m-am dus să îi fac diagrama astrală. E capricorn și aflu că are ascendentul în taur. Luna în vărsător și încă niște detalii care nu mă ajută prea mult. E o persoană, cică, destul de sensibilă, deși nu o arată. Aflu că îi plac totuși prieteniile și că e destul de ambițios. 

Sunt și mai tare în ceață. Doamna care îi face diagrama astrală mă vede descumpănit și se oprește pentru câteva clipe din explicații. Mă întreabă de ce nu caut pe internet după idei de cadouri pentru bărbaţi. Aș putea să găsesc ceva original acolo.

Adevărul e că pe internet nici nu apucasem să caut după cadouri, eu fiind ocupat tot timpul cu ideile mele și cu psihanaliza.

În stele nu am reușit să găsesc cadoul potrivit, dar doamna astrolog mi-a dat un pont. Mi-a spus să intru pe site-ul MindBlower.

Cum am navigat printre atâtea idei de cadouri 

Pe site-ul MindBlower am găsit multe idei de cadouri pentru bărbați, dar eu tot nu știam ce ar fi mai potrivit.

Să fie o lampă cu 16 culori?

Inițial, m-am orientat asupra unei lămpi cu LED, care arăta Calea Lactee. M-am gândit că, dacă va privi cerul înstelat seara, înainte de culcare, asta îi va da o stare de bine și va adormi în pace. Mai ales că putea și schimba cu telecomanda nuanțele. Cele 16 culori de lumină i-ar fi inundat camera în curcubee de nuanțe care l-ar fi purtat lin spre visare.

lampa-calea-lactee

Era o idee bună. Totuși, aș fi vrut ceva care să aibă mai multă legătură și cu noi, ca echipă.

Să fie ceva mai elegant… un set de șah și accesorii de vin?

A doua idee pe care am avut-o a fost să iau un set de șah și accesorii de vin. Împreună cu o sticlă de vin de care îi plăcea lui, m-am gândit că ar fi o soluție potrivită. Am estimat că, poate, se va mai calma, dacă s-ar apuca de șah. Și poate am juca și noi cu el, la birou.

set-sah-si-accesorii-vin-caseta-deluxe

Mi-am dat seama însă că acest set era prea elegant pentru personalitatea colegului nostru și am renunțat la idee.

Să fie un buton mare Enter antistres?

Am văzut apoi un buton mare Enter cu rol antistres. Se putea conecta chiar la laptop și avea funcția unui buton Enter obișnuit, doar că îl puteai lovi cu furie ori de câte ori te supăra șeful. Practic, n-ar avea rost să strici bunătate de laptop sau de tastatură, când ai aici soluția perfectă. Țin minte această idee de cadou pentru că mi se pare foarte bună și caut mai departe.

Să iau o pătură cu mâneci și buzunare?

Mă gândesc apoi și la ceva destul de practic, cum ar fi o pătură cu mâneci și buzunar. Mai ales că vine frigul, vin și facturile mari la căldură, iar colegul este foarte îngrijorat. Inițial, am avut impresia că această pătură intră mai degrabă la capitolul cadouri pentru femei, însă mi-am dat repede seama că poate fi folosită de oricine.

patura-cu-maneci-si-buzunar-cool-stuff

În descrierea produsului, se menționa faptul că, alegând această pătură, vei avea parte de o caldură foarte mare și vei simți că ești în fața unui șemineu sau chiar a unei sobe”. Era exact ce trebuia pentru colegul meu pe frigul ăsta. Mai ales că se putea și îmbrăca în ea și putea veni la muncă să îi facă în ciudă șefului. Chiar dacă nu i-a mărit salariul, poate să facă față oricărei provocări.

O păpușă Voodoo???

După câteva minute de ușurare că am găsit ceva, văd apoi cadoul perfect: păpușa VOODOO a șefului.

Nimic nu merge mai bine decât o dulce răzbunare. Iar șeful poate chiar să observe zi de zi, în birou, ce s-a mai întâmplat cu păpușa care îl reprezintă pe el. Nu mai e nevoie de înjurături pe la spate sau de vorbe aruncate la nervi. E suficient ca al nostru coleg să se ocupe” de păpușă, iar șeful doar să treacă pe acolo, să o privească și să înțeleagă despre ce e vorba.

papusa-voodoo-a-sefului

Îmi place să iau cadouri practice și eficiente, iar acest cadou ar fi ceva care pe colegul meu l-ar ajuta cu siguranță. Iar dacă va dori, îl vom putea ajuta cu idei de tortură și vom face muncă de echipă. Sunt sigur că asta ne va uni mai mult. În loc de team building. Că tot ne promisese firma unul și nu ne-a mai dus.

Ar merge și un pistol cu bani?

Păpușa asta ar merge bine și cu un pistol cu bani. Ar putea chiar să o împuște cu el. Sau, cel puțin, să îi arate șefului, că și el poate avea bancnote fără număr. Mai ales că e realizat din plastic ABS foarte rezistent la căzături. Pentru situațiile mai explozive în care ar vrea să dea cu ceva de pământ și n-ar avea altceva la îndemână.

pistol-cu-bani

Trucuri pentru alegerea unor cadouri pentru bărbați

Știu că, în principiu, sunt sfătuitor pentru toți, dar când e vorba să aleg eu ceva, îmi vine mai greu. Dar dacă, totuși, te afli și tu în căutarea unor cadouri și nu știi cum să procedezi, iată mai jos lista mea de trucuri. Așa cum am procedat eu ca să găsesc ceva potrivit:

  • Alegerea unui cadou nu poate începe fără a cunoaște bine persoana în cauză. La început, poți căuta pe Google și pe social media toate informațiile posibile pentru a afla ce pasiuni și valori are și cu ce își ocupă timpul.
  • Apoi, îi poți face un fel de fișă de personalitate. Îi evaluezi trăsăturile de caracter și îi urmărești cu atenție comportamentul. Încerci să vezi ce puncte forte are, ce puncte slabe, ce lucruri mai are de îmbunătățit la el.
  • Asculți cu atenție ce vorbește și în ce mod comunică. N-ar strica aici și niște teste de personalitate. Recomand PCM (Process Communication Model). Acesta este un model de comunicare ce se folosea mai demult la selectarea astronauților de la NASA și care acum a devenit din ce în ce mai popular în întreaga lume.

    Pe scurt, trebuie urmărit dacă persoana în cauză, atunci când vorbește, folosește fie multe date factuale, fie exprimă multe valori sau opinii, fie folosește multe glume și interjecții, fie vorbește cu empatie și emoții, fie îndeamnă la acțiune fără să stea mult la discuții, fie rămâne tăcut undeva, în banca lui. Sau combinații din toate acestea. În funcție de modul în care vorbește, îți poți da seama cam ce nevoi psihologice are și, poate, reușești să găsești un cadou potrivit pentru el.

  • Dacă până acum încă nu ai găsit nimic, nu te descuraja! Te poți interesa de problemele lui din familie și poți încerca să găsești un lucru de care el chiar are mare nevoie. Pentru asta, poți obține indicii din discuțiile cu el sau cu alți cunoscuți de ai lui. Sigur, dacă suferă din dragoste, e mai greu să îl ajuți. Dar poate găsești ceva care să îi facă viața mai ușoară.
  • Și, dacă tot ești indecis, îl urmărești și tu câteva zile la rând când pleacă de la birou. Vezi în ce magazine intră și care sunt lucrurile de care pare interesat. Și cine știe? Poate că va fi extrem de impresionat că îl cunoști atât de bine în momentul în care va primi chiar obiectul care îi atrăsese atenția cu o zi înainte.
  • Tot nu știi ce să alegi? Nicio problemă. Intri pe internet pe https://mindblower.ro/ și cauți după cadouri potrivite pentru zodia lui. Ceva, ceva, tot trebuie să găsești.

    Iar dacă nu găsești după zodie, nu-i nimic! Pe site-ul MindBlower ai atât de multe cadouri originale că, pur și simplu, nu ai cum să pleci de aici cu mâna goală. Ai aici mii de cadouri inedite. Toate sunt gata pentru a fi livrate imediat, în 1-2 zile lucrătoare, ceea ce e perfect în cazul în care ești la fel de disperat și în criză de timp, precum eram eu.

Cum împachetez cadoul

Pun deoparte păpușa VOODOO, pistolul cu bani și pătura cu mâneci. Sunt mulțumit de alegerea mea și, mai ales, de faptul că încă nu mi-am smuls toate firele de păr din cap în această operațiune. Pregătesc o hârtie cu un aspect mai vintage (genul acela de hârtii care se găseau în sticlele nufragiaților pe mare) și îi scriu un mesaj:

Dragul nostru coleg,

Nici anul ăsta nu a venit mărirea de salariu.

Așa că, cel mai probabil, la iarnă vom face cu toții iar frigul…

Dar noi ne-am gândit să îți venim în ajutor!

Aici găsești o pătură cu mâneci și buzunare. Poți sta în ea prin casă și nici nu te mai interesează de factura la căldură. Dacă vrei, poți să vii chiar și la birou cu ea. Sunt sigur că șeful nostru va aprecia noul tău look mai extravagant.

Și, dacă tot a venit vorba de șef, ți-am pus în cadou și o păpușă Voodoo cu mesaje pentru el. Eu zic că se potrivește perfect chiar la noi în birou, pe peretele de lângă tine. Sunt sigur că ne va alina suferința tuturor și, dacă el tot nu ne-a dus, măcar vom putea organiza noi în fiecare zi team building-ul nostru. Deja, în doar câteva minute, ne-au și venit în minte vreo șase moduri diferite de tortură…

Lângă ea, ți-am pus și un pistol cu bani. Sunt bani de jucărie, ce-i drept, că nu prea am avut din ăia adevărați. Dar și așa, am auzit că poartă noroc. Țintește cu el păpușa Voodoo și apasă pe trăgaci fără nicio jenă! Pe principiul: arunci cu bani în boss și poate va fi și el mai cu dare de mână la anu’.

Prind hârtia cu o panglică roșie, împachetez frumos cadoul cu eticheta de la MindBlower pe partea exterioară a lui și răsuflu ușurat că mi-am dus misiunea la capăt.

papusa-voodoo-a-sefului

Epilog

A trecut un an de atunci. În birou, pe peretele de lângă colegul meu, se află și acum păpușa Voodoo. Se vede că nu mai e nouă și că a fost lucrată” intens.

Coincidență sau nu, șeful nostru și-a dat demisia între timp și în locul lui a venit un alt șef. Iar noi parcă suntem mai uniți acum și mai apropiați unii de alții decât eram acum un an.

În plus, cât timp vom fi acolo, păpușa Voodoo va rămâne ca mărturie și punct de reflecție pentru toți șefii care se vor perinda vreodată prin acel birou.

 

Noul nostru șef trece chiar acum prin fața ei. Se oprește câteva clipe, privește păpușa Voodoo cu luare aminte și pleacă gânditor mai departe.

Anul ăsta tocmai am aflat că avem mărire de salariu de 50% fiecare și încă două prime de sărbători: una de Crăciun și alta de Anul Nou.

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

Sursă imagini: mindblower.ro

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments